Friss hír

Déli krónika 2018.04.23.

Majális Fehérgyarmaton

KETTŐS FEHÉRGYARMATI DIÁKSIKER AZ ORSZÁGOS TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐN BUDAPESTEN

Visszaköltözött régi helyére az ügyelet

Olvasson tovább...

Déli krónika 2018.04.20.

Orchideák nyomába erednek vasárnap

Több helyen okozott gondot a viharos szél

Fokozottan ellenőrizték a horgászokat

Olvasson tovább...

Aszfaltozzák az M3-as autópályától Nyírbátorig tartó szakaszt, több ponton is jelzőlámpa szabályozza a forgalmat	 - © Fotó: Pusztai Sándor

Újabb bevételi rekordot könyvelhetett el a belföldi turizmus

Az első negyedévben újabb bevételi rekordot könyvelhetett el a belföldi turizmus. A Szállás.hu elemzése alapján a növekedés 12,5 százalék volt. A hosszú hétvégékkel megtűzdelt időszakban Budapest, Eger és Hajdúszoboszló fogadta a legtöbb vendéget, az átlagos költés 35 382 forint volt, attrakciók tekintetében pedig az egri vár bizonyult a legerősebb turistamágnesnek.

Olvasson tovább...

Lassan több az egyéni vállalkozó, mint a cég

Gomba módra szaporodnak Magyarországon a vállalkozások, tavaly 22 ezerrel nőtt a számuk, így 2017 végére már 1,7 milliónál is több vállalkozás működött: a háttérben az egyéni vállalkozók számának jelentős emelkedése áll, számuk már vetekszik a cégekével – írja a keddi Népszava.

Olvasson tovább...

Együttműködési megállapodást kötöttek

Mátészalka – Mátészalkán és térségében a gyermekek korai fejlesztésének elősegítése érdekében az elmúlt három évben az Első Szatmári Almafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. kiemelten támogatta a Rejtett Kincsek Down Egyesületet.

Olvasson tovább...

Nemzetközi konferenciát tartottak Tiszadobon

Tiszadob – A füves élőhelyek kezelése hagyományőrzés is, amennyiben a pásztorkultúrát is óvni kell.

 

Megbillent az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlya Magyarországon az utóbbi javára, és mindez oda vezetett, hogy fogyóban vannak azok a füves élőhelyeink, amelyek számtalan növény és állatfajnak adnak otthon. Ezért is szervezett konferenciát a tiszadobi Andrássy-kastélyban hétfőn a Tiszatáj Közalapítvány, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve. A tanácskozásra a bajor társszervek képviselőit is meghívták, ugyanis ahogyan azt dr. Hollósi Mihály, a Magyar Bajor Baráti Társaság elnöke megfogalmazta, a hazai Tiszatáj Közalapítvány és társszerve, a bajor Landesbund für Vogelschutz hosszú éveken át példa értékű természetvédelmi munkát végzett, s egy ilyen találkozó kitűnő alkalom a tapasztalatok kicserélésére és a jó gyakorlatok elterjesztésére.

Olvasson tovább...

Újabb sikert értek el a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium tanulói

Újabb sikert értek el a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium tanulói

Fehérgyarmat – Az Örökségünk ’48. országos történelmi vetélkedő döntőjében, gimnáziumi kategóriában a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium csapatai kettős győzelmet arattak, megszerezve a rangos verseny első és második helyezését is.

A 10. A osztályosokból álló csapatok két, a reformkor és szabadságharc időszakával foglalkozó írásbeli forduló megoldása után jutottak az országos döntőbe. A 12 legjobb eredményt elérő csapat 2018. március 24-én Budapesten a Honvédelmi Minisztérium Művelődési Ház Stefánia Palotájában mérte össze tudását, ahol írásbeli és szóbeli feladatokat kellett megoldaniuk. Számot adtak lexikai tudásukról, térképismeretükről és a Függetlenségi nyilatkozat kiadását megelőző időszak vitáinak bemutatásával bizonyították talpraesettségüket.

Első helyezett csapat: Panulin Boglárka, Somlyai Liza, Kelemen Mátyás,

második helyezett csapat: Torma Enikő, Tuba Lívia, Tamás György,

felkészítő tanáruk: Miklósné Király Éva.

Olvasson tovább...

Még mindig gondot okoz a belvíz a földeken

Hiába jött meg a nyárias meleg, még mindig gondot okoz a belvíz a földeken. Főleg az Alföldön, ahol sokfelé még mindig másodfokú a készültség. A mélyebben fekvő földeken a mezőgazdasági munkát is akadályozza a víz, pedig haladni kellene például a tavaszi vetéssel – hangzott el az M1 híradójában.

Olvasson tovább...

Adóbevallás: közeledik a határidő, itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Az adóhivatal idén forgalmas bevásárlóközpontokban is segít az adózóknak az adóbevallás kitöltésben, ügyfélkapu nyitásában vagy az szja 1+1 százalékának felajánlásáról – mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője a Ma Reggel adásában.

Olvasson tovább...

Nébih: május végéig tilos keszegféléket kifogni (másol)

Hamarosan ívnak a keszegfélék, ezért április 16-án elkezdődik a garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna fajlagos fogási tilalmi ideje, ami május 31-én éjfélig tart – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Olvasson tovább...

Emelkedik a benzin ára

Emeli bruttó 2 forinttal a benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. szerdán – értesült az MTI piaci forrásból.

 Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 369 forintra, a gázolajé 377 forintra nő. Az üzemanyagok ára legutóbb március 30-án változott, a benzin 2 forintos emeléssel 367 forintra, a gázolaj 3 forintos emeléssel 371 forintra drágult.

 Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások árai között.

 A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

 

– MTI –

 

Olvasson tovább...

Aszfaltozzák az M3-as autópályától Nyírbátorig tartó szakaszt, több ponton is jelzőlámpa szabályozza a forgalmat	 - © Fotó: Pusztai Sándor

Útfelújítások a megyében: a négy- és ötszámjegyű szakaszok következnek

A megyében 23 kilométernyi négy- és ötszámjegyű utat újítanak fel az idén.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg. Országosan több mint 526 kilométernyi négy- és öt számjegyű mellékút felújítását indíthatja el ebben az évben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. európai uniós forrásokból – a társaság tájékoztatása szerint a program részeként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közel huszonhárom kilométernyi utat újítanak fel teljes körűen. Ezek egyike a 4108-as jelű út több mint 2,1 kilométeres szakasza: a munkálatokhoz kapcsolódóan a kivitelezők már birtokba vehették a munkaterületet, a 2,9 milliárd forintos projekt keretében a Kisvárda-Vásárosnamény összekötő utat újítják fel. Megújul az M3-as autópályát Nyírbátorral összekötő szakasz, mint ahogy a 3834-es jelű út is – ez utóbbinak a Dombrád környéki szakaszait újítják fel.

Olvasson tovább...