Loading...

Déli Krónika

REGGELI START 2017 ÁPRILIS 17 hétfő

Névnaptár - Mit jelent a Rudolf név?
Kalendárium- Ez történt április 17 -én ?
Hosszútávú időjárásjelentés 
Kinek mit jósólnak a csillagok mára? 
Programajánló
Útravaló- Ma húsvét hétfő van
Életmódpercek - A medvehagyma alig ismert gyógyító hatásai és felhasználási módjai
EU híradó: 
- Éveken belül normalizálódhat az EU és Törökország kapcsolata?
- Harmincmillió euró érkezik Brüsszelből CNG és LNG töltőinfrastruktúra fejlesztésre
- Csehország nem fogad be több migránst
- Brüsszeli hadüzenet az átverős utazási portáloknak
Lapszemle:
- Balesetmentes húsvét
- Görög katolikus pászkaszentelés Kisvárdán
- Az idei húsvét kétszeresen is a feltámadás ünnepe Aleppóban
- Ferenc pápa áldást mondott a világra
- Ismét elindult az Éelt Menete
Gazdasági hírek: 
- Állami támogatással fejleszt a Kecskeméti Konzerv Kft.
- Tormában igazi nagyhatalom vagyunk
- Lehet fogadni, 4,6 millió tonnánál több vagy kevesebb búza terem-e idén
- Ennyit kaszál majd Alföldi és Stohl az RTL reggeli műsorában
Világhíradó:
- Észak-koreai rakétakudarc
- Trump az oroszoktól kapott kölcsönt
- Már 126 áldozata van a buszkonvoj elleni öngyilkos merényletnek

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.17.

 

Örökségnapokat szervez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Könyezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. a reformáció 500 esztendős évfordulója alkalmából. Az idén először a sonkádi református templom ad méltó otthont a rendezvénynek szombaton 14 órától. Azt szeretnénk, hogy a helyi közösségek, gyülekezetek megismerjék környezetük kulturális örökségét, hiszen a Felső-Tisza-vidék középkori templomokban a Kárpát-medence egyik leggazdagabb régiója – említette Demeter Zsuzsa programszervező.

Nagyszabású vizes élőhely rekonstrukciós programba kezd a Hortobágyi Nemzeti Park. A projekt 2 megyét, Jász-Nagykun-Szolnok és SzSzB megyét érinti. A tiszakürti Kis-Tisza mentén egy új, védett fajok számára életteret kínáló vízzel borított területet alakítanak ki, a beregi és nyírségi részeken pedig a meglévő lápok vízutánpótlását biztosító fejlesztéseket valósítanak meg. A beruházás bruttó 850 millió forintba kerül A megyénket érintő további részletekről Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója beszél. (Hang: hortobagy.mp3)

Ismét nagyböjti élelmiszergyűjtést rendeznek hazánk templomaiban március 19-e és 26-a között, tájékoztatta a KMet a Katolikus Karitász sajtóreferense, Csapó Viktória.  Mint megtudtuk: a Tartós szeretet címmel meghirdetett országos gyűjtés során a hívek a templomokban az erre kijelölt helyen helyezhetik el felajánlásaikat. A tavalyi évhez hasonlóan munkaidőben már az egyházmegyei karitászközpontok is fogadják az adományokat, s vannak más meghirdetett helyek is, ahol leadhatók a felajánlások. Így a hét során a budapesti, veszprémi, velencei, miskolci, pápai gyűjtési helyszínek mellett Nyíregyházán és Máriapócson is várják az adományozókat. Segíteni bármilyen tartós élelmiszer – liszt, cukor, rizs, tészta, búzadara, olaj, konzervek, zacskós leves, tartós tej, keksz, édesség, lekvár, kávé, tea – felajánlásával, a gyűjtés hírének terjesztésével, s a hívásonként 500 forintot érő 1356-os adományvonal felhívásával lehet.

A 2016/2017-es első félévre kiadott diákigazolvány-matricák március 31-ig használhatók fel kedvezményes utazásra a Máv Start Zrt vonatain – hívja fel a figyelmet a cég. A vasúttársaság arra kéri a diákkedvezménnyel utazókat, hogy időben gondoskodjanak diákigazolványuk érvényesítéséről. A megállapított menetdíj vagy pótjegy árán felül további 8 ezer forint pótdíjat kell fizetnie annak, aki érvénytelen kedvezményre jogosító igazolvánnyal, vagy érvénytelen igazolással veszi igénybe a kedvezményt, illetve jogosultságát nem tudja az előírt módon igazolni. Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező diákok a MÁV-START vonataira 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet. A közoktatásban és a felsőoktatásban résztvevő nappali és esti tagozatos tanulók 90 százalékos havi-, félhavi-, illetve 30 napos bérletet is vásárolhatnak lakóhelyük vagy tartózkodási helyük és oktatási intézményük székhelye, illetve gyakorlati képzésük helyszíne között.

A magyar határon épülő második biztonsági kerítés, ha kell, a Törökország felől érkező legnagyobb tömegeket is feltartóztatja majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. "Ausztriában és Németországban az emberek nyugodtan aludhatnak, mert a magyarok itt meg fogják védeni Európa külső határait" - fogalmazott. A kormányfőt arra reagáltatták, hogy Törökország részlegesen felmondta az Európai Unióval kötött migrációs egyezményt. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: korábban is azt az álláspontot képviselte - ismerve a magyar történelmet -, hogy meg kell egyezni a törökökkel, de nem okos politika, ha kizárólag az ő kezükbe tesszük a biztonságunkat. Az nem végképp nem okos politika, ha "a törökök kezébe tesszük le a biztonságunkat, és közben egyfolytában piszkáljuk, támadjuk, bíráljuk őket" - jegyezte meg. Ezért már korábban is azt mondta - idézte fel Orbán Viktor -, hogy a török megállapodással párhuzamossal gőzerővel építeni kell a kerítéseket.

Megszökött a kiskunhalasi őrzött szállásról egy marokkói és egy algériai állampolgár csütörtök délután, a rendőrség keresi őket - tudatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel. Varga Tamás tájékoztatása szerint a szállás Fazekas Mihály utcai objektumában elhelyezett illegális bevándorlók kisebb csoportjai egy időben kíséreltek meg szökést a kerítés több pontján átmászva. A rendőrök és a fegyveres biztonsági őrök a csoport tagjainak többségét feltartóztatták, ám két férfi átjutott a kerítésen és elmenekült. Az elfogásukat megkísérlő egyik fegyveres biztonsági őr üldözésük közben könnyebben megsérült – tette hozzá a sajtóreferens. Varga Tamás közlése szerint Kiskunhalason nyugalom van, a két férfit a rendőrség jelenleg is nagy erőkkel keresi, egyúttal felkutatásukban kéri a lakosság segítségét.

Megérkezett Kárpátaljára csütörtökön annak a 20 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagnak az 5 ezer dózis vakcinát tartalmazó első szállítmánya, amelyet a magyar kormány ajánlott fel humanitárius segélyként egy hónapja az ukrajnai megyének, hogy megakadályozható legyen a fertőző kór átterjedése a területére a szomszédos Romániából. A kanyaró elleni vakcinákat Ungváron, a Kárpátalja megyei Közegészségügyi és Járványügyi Szolgálatnak adta át Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja. A diplomata a sajtónak nyilatkozva elmondta: a romániai kanyarójárvány kitörése után az ukrán egészségügyi hatóság megkereste a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztosságát, hogy segítsen pótolni a fertőző betegség elleni védőoltáshoz szükséges vakcinákat, amelyekből Kárpátalján hiány van. "Magyar részről a kérés teljesítését támogattuk, ahogyan nemrég a kárpátaljai betegek vesedialíziséhez nélkülözhetetlen - az adott helyzetben életmentő - gyógyszerek esetében is tettük" - emlékeztetett.

Legalább kétszázezer migráns érkezésére számít az idén az olasz belügyminisztérium, amely megkezdte a bevándorlók elhelyezésének tervezését, megemelve az önkormányzatokban befogadandók létszámát - hangzott el az olasz parlament migrációsügyi bizottságában csütörtökön. Hetvenezerrel többen érkezhetnek az év végéig mint 2016-ban, amikor több mint 181 ezer volt az olasz partokon kikötött migránsok száma. A római belügyminisztérium számításai szerint ebből a tömegből mintegy 200 ezer ember számára kell majd szállást biztosítani, sokkal többnek, mint ahányan mostanáig kaptak elhelyezést Olaszországban. Jelenleg az olasz migránstáborokban, menekültközpontokban és más szálláshelyeken több mint 173 ezer embert látnak el Olaszország 2800 önkormányzatában (az összesen 8000 önkormányzatból). Ennél nagyobb mértékű befogadásra van szükség - hangsúlyozta Gerarda Pantalone, a római belügyminisztérium migrációs felelőse a parlamenti bizottság előtt. Elmondta, hogy a belügyminisztérium emelni kívánja a "migránskvótát", vagyis az önkormányzatokban elhelyezett emberek számát. Eddig minden ezer lakosra 2,5 migráns, többségükben menedékkérő jutott.

Legkevesebb 42-en meghaltak egy mecsetet ért légitámadásban Szíria északi részén - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Aleppó tartományban eddig nem azonosított repülőgépek megtámadták a felkelők területén lévő al-Dzsina falu mecsetjét az ima órájában. Az első jelentések szerint 42-en életüket vesztették, mintegy százan megsebesültek. Jórészt civilek – jelentette a nagy-britanniai székhelyű ellenzéki szervezet.

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.15.

 

Fehérgyarmati otthonukban, veszekedésük hevében megszúrta feleségét és önmagát is egy 34 éves férfi 2016. szeptember 12-én 12 óra körül. A frissen lezárt nyomozás adatai szerint a házastársak veszekedtek és a dühös férj egy nála lévő késsel, több szúrással megsebesítette a válni akaró 34 éves feleségét és önmagát. A házaspárt a mentőszolgálat munkatársai életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A nyomozók S. Mihályt 2016. szeptember 21-én emberölés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanújával kihallgatták, aki részletes beismerő vallomást tett. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Vizsgálati Osztálya a nyomozást befejezte és az ügyben keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.  

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Kemecsén kedden délután, a Kegyeleti Parkban Répássy Mihály honvédtábornok és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kemecsei hőseinek emlékművénél. Az eseményen Lipők Sándor polgármester, miniszteri biztos elmondta: településük életében fontos esemény eme rendezvény, hiszen a honvédtábornok újratemetésének 10. évfordulóját is ünneplik 2017-ben. (hang: kemecse0315.mp3)

Évről évre szervez a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete különféle versenyeket – ilyen a csecsemőgondozási verseny vagy az elsősegélynyújtó verseny is. Gurály Edina, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet vezetője elmondta: a megyei diákok szép sikereket érnek el ezeken a megmérettetéseken. Hozzátette: már elindultak a területi felkészülések. (hang: versenyek_mvk)

Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, szerda reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység. Az ünnepi ceremónián Áder János mellett részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Simicskó István honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Benkő Tibor vezérkari főnök és Papp Károly országos rendőrfőkapitány. Ott voltak továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői. A téren számos család, turista jelent meg. Sok nézelődő kokárdát visel, többen magyar zászlót is tartanak a kezükben. Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, és egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

Szerdától tekinthetik meg az adóhatóság által elkészített szja-bevallási tervezetet az erre a célra kialakított online felületen azok, akik ügyfélkapuval rendelkeznek, a papíralapú tervezet postázását pedig csütörtök éjfélig lehet kérni.  Aki egyetért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kalkulációjával, annak nincs teendője, május 22-én az adóbevallási tervezet számít majd a bevallásának, aki nem, május 22-ig módosíthatja azt. Továbbra van lehetőség arra is, hogy ki-ki maga készítse el szja-bevallását. Idén először a NAV a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján külön kérés nélkül minden olyan magánszemély számára adóbevallási tervezetet készít, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy munkáltatója ezt nem vállalta.

Az okostelefon-használók arányának növekedésével a mobilbankolók száma is nő, 2030-ra pedig akár már a mesterséges intelligencia is bekapcsolódhat a bankolásba a K&H Bank szerint. Míg kezdetben számítógép és bankfiókok segítségével kezelték a pénzügyeket, mára a hangsúly az okostelefonok felé terelődik - fejtette ki a bank közleményében Martin Jarolim, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezetője. Hozzátette, hogy 2030-ra például akár már a mesterséges intelligencia is bekapcsolódhat a bankolásba, az ügyfelek egy virtuális asszisztenst kérdezhetnek majd számlájukról vagy a bank szolgáltatásairól, termékeiről. Az okostelefon-használók aránya Magyarországon 60 százalék körül van, 2016-ra elérte a lengyel szintet. Ennek köszönhetően egyre többen szeretnék majd pénzügyeiket mobilon intézni. A KBC 2014 júniusában bejelentett üzleti stratégiájának éppen ezért fontos része a digitalizáció, a bankcsoport ezen a területen is vezető szerepet szeretne betölteni a magyar piacon. A K&H 2016-ban megújított mobilbankját az év végéig már több mint 58 ezren használták aktívan. A magyar piacon a digitális megoldások terén még van tér a bővülésre - írja a K&H, hivatkozva a Deloitte  digitalizációs érettséget vizsgáló felmérésére, amely szerint Magyarország 8 régiós ország között a 7. helyen áll, csak Szlovéniát előzve meg. Martin Jarolim szerint a digitális innovációknak fel kell gyorsulniuk, ha utol szeretnénk érni a régió országait. A szakember szerint a digitalizáció a pénzügyi szektorban nem azt jelenti, hogy nincs szükség bankfiókokra, hanem, hogy az ügyfeleknek lehetőségük lesz egyre több szolgáltatást teljes mértékben online intézni.

Az Európai Unió felmérése szerint az élelmiszerlánc-termékekkel való visszaélés, a hamisítás és az adóelkerülés a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelem után - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője szerdán az M1 aktuális csatornán. Helik Ferenc hozzátette, "slágerélelmiszer" bármi lehet, a kakaótól a gesztenyemasszáig, húsipari vagy tejtermékekig minden, ami nagy mennyiségben és gyorsan fogy, mivel így a "bűnjel" hamar eltűnhet.  Ezért is fontos, hogy az emberek csak megbízható helyeken vásároljanak, aluljárókban, bizonytalan weboldalakon pedig ne - tette hozzá. Kitért arra, hogy 2012. március 15-én, öt éve kezdte meg munkáját a Nébih, és a kiemelt ügyek igazgatósága is ekkor jött létre, amely az olaszországi és dániai hasonló hatóság mellett a harmadik ilyen felügyelet volt akkor az unióban. A Nébihnek azóta is két fő feladata van, a fogyasztók tájékoztatása ismeretterjesztő anyagokkal és terméktesztekkel, valamint az illegális tevékenység visszaszorítása - mondta.

Március 15. hivatalos ünneppé nyilvánításáról terjesztett törvénytervezetet szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román parlament elé, a javaslat elfogadása esetén az országban élő magyar közösség tagjai munkaszüneti napot igényelhetnének munkaadójuktól az ünnepen.  Kelemen Hunor szövetségi elnök rámutatott: 2017-ben a forradalom ünnepe az erdélyi magyarok számára a jogaikért és szabadságukért folytatott harc egyik fontos pillanata. A törvénytervezet, amely a romániai magyar közösség ünnepévé nyilvánítaná március 15-ét, lehetővé tenné a magyarlakta települések és megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A romániai munkáltatóknak kérésre szabadnapot kellene biztosítaniuk március 15-én magyar alkalmazottaik számára, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolhatna be a román közszolgálati televízió és rádió.

A hóviharok mellett immár áradások is sújtják az Egyesült Államok keleti partvidékét, ahol kedd óta tombol a Stella névre keresztelt téli vihar. A legtöbb érintett államban egyelőre nem enyhülnek a tavasz közeledtével visszatért hóviharok, bár az országos meteorológiai szolgálat kedd este bejelentette: a Stella mégsem lesz olyan hosszan tartó, mint ahogy azt korábban jelezték. A havazást változatlanul erős, néhol hurrikán erősségű szélviharok kísérik. New Jersey államból óránként 120-150 kilométeres sebességű szélről is érkeztek jelentések. Kedden este és éjjel éppen New Jerseyben volt a legkritikusabb a helyzet: a vihar ugyanis felkorbácsolta a dagályt, és az óceán sok tengerparti települést elöntött. Az államban megáradtak a folyók is, a kaszinóiról ismert Atlantic Cityben a CBS televízió híradója szerint csónakkal mentették az embereket. New Jersey és Pennsylvania hegyvidéki területein 50-60 centiméteres hó hullott kedd estig. Több szövetségi államban - így Pennsylvaniában és New Yorkban is - a rendőrség és a Nemzeti Gárda segít a tűzoltóknak és a mentőknek. A leszakadt villanyvezetékek helyreállítása a folyamatos havazás miatt még nem kezdődhetett meg, így Virginiában, Marylandben, New Jerseyben, New Yorkban, Rhode Island államban és Massachusettsben összesen mintegy 250 ezren áramszolgáltatás nélkül maradtak. Ezekben az államokban sok helyütt szerdán is tanítási szünet lesz, zárva maradnak az üzletek és a közhivatalok is. Egyedül Connecticut államban és a fővárosban, Washington DC-ben javult valamelyest a helyzet. A repülőterek forgalmának újraindításáról egyelőre nincs szó, de a televíziókban nyilatkozó szakemberek arra számítanak, hogy csütörtökön a legészakibb államok kivételével helyreállhat a keleti partvidék légi közlekedése.

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.13.

 

A Kisvárdai SZC Petőfi Sándor Szakgimnáziumában minden évben tavasszal megrendezésre kerül a Petőfi hetek rendezvénysorozat. A két hét alatt számos tanulmányi és sportversenynek ad helyet az intézmény. Az iskola saját tanulói nemcsak egymással, hanem a meghívott középiskolák diákjaival is összemérik tehetségüket.  Az iskola örömmel szervezi az általános iskola 7-8. osztályosai a „Mi Petőfink” vetélkedőt, melyre idén 7 csapat jelentkezett. A színvonalas eseményeket az országosan egyedülállónak tekinthető „Öregdiák találkozó” zárja, melyre a 30, 40 és 50 éve érettségizetteket hívja és várja a fehérgyarmati Petőfi.  A szórakoztató programok mellett megemlékeznek a szabadságharcról is.

A negyedik ütemben 27 leendő határvadász kezdte meg tanulmányait a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság képzési helyszínén. A képzésben résztvevők tanulmányaik első két hónapjában a „Rendvédelmi alapfeladatok” tanulmányi modult teljesítik – mondta el rádiónknak Fehérvári Marietta, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense, aki a további részletekről is tájékoztat. (hang: hatarvadaszok.mp3)

Ökumenikus templomi istentisztelettel és iskolások ünnepi műsorával emlékezett vasárnap a kárpátaljai Rahón a város és a hozzá tartozó járás településeinek szórványmagyarsága az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára, a rendezvényen Grezsa István kormánybiztos mondott beszédet. A Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa úgy fogalmazott, "koronként más és más helytállást követel a haza szolgálata: egyszer a vértanúságot, másszor egyáltalán a puszta megmaradás parancsát. Most azért dolgozunk, hogy a Kárpát-medence magyarlakta régiói megmaradjanak annak, amik mindig is voltak. Hangsúlyozta: a Felső-Tisza-vidéki magyar szórványközösség megmaradására stratégiai jelentőségű feladatként tekint a magyar kormány, élén Orbán Viktor miniszterelnökkel. Egyúttal bejelentette, hogy a magyar kormány támogatásából, a katolikus egyház közreműködésével és segítségével Rahón épül fel az első kárpátaljai Magyar Ház. Reményét fejezte ki, hogy olyan közösségi központ jön létre, amely összefogja és megerősíti a Felső-Tisza-vidék szórványmagyarságát, és amely hozzájárul ahhoz, hogy a magyarok szülőföldjükön boldogulhassanak, és "a magyar szó még legalább ezer évig megmaradjon a Fekete- és a Fehér-Tisza találkozásánál".

A nemzeti ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje. Március 15-én ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, előtte és utána a munkanapi menetrend érvényes. A 26 éven aluli fiatalok az ünnepnapokra és hétvégékre érvényes 33%-os kedvezményt is igénybe vehetik március 14-én 10 órától 15-én éjfélig. Mindemellett például a gyermekek, családok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is igénybe vehetik a szokásos kedvezményeket a szerdai utazáshoz, kiránduláshoz is. Az ünnep alatt várható utasforgalmi igényekhez igazodva a MÁV-START az összes rendelkezésére álló, üzemképes járművét felhasználja a szerelvényekben. A helyfoglalások figyelembe vételével a lehetőségekhez képest az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsolnak. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és helyjegyeket az ünnep előtt elővételben váltsák meg, illetve használják a jegyértékesítő automatákat, valamint az online vásárolható és a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható e-vonatjegyet.

Forgalomkorlátozások lesznek az M3 autópályán Budapest térségében a főváros felé vezető oldalon. 2017. március 16-tól várhatóan 2017. május 20-ig a Sikátorpusztai önkormányzati úti autópálya feletti híd helyreállítása folyik. A károkat korábban ütközéses baleset okozta. A javítási munkák idején az autópályán Fót, Mogyoród  térségében forgalomterelésre és esetleges torlódásokra kell számítani a közlekedőknek – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A 13-as és a 15-ös kilométer szelvények között várhatóan 2017. március 21-től a Budapest irányába tartó forgalom egyik sávját a Nyíregyháza felé tartó pályára átterelik, a Nyíregyháza felé tartó forgalmat pedig a külső és a leálló sávra vezetik át. A járműforgalom mellett biztonságosan nem végezhető munkafolyamatok alatt – csúcsforgalmon kívüli időszakban – a Budapest felé vezető oldalt teljesen lezárják, ekkor a forgalom Budapest felé csak egy sávon haladhat az ellenkező pályaoldalra átterelve. Nyíregyháza felé a két forgalmi sáv ilyenkor is nyitva lesz. A munkálatok ideje alatt az érintett szakaszon 60 és 80 km/órás sebességkorlátozás lesz érvényben.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló adóbevallási tervezet nyomtatott változatának postázása március 16-ig kérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), ugyanakkor a papír alapú tervezetek a határidőt követően is elérhetőek lesznek, csak akkor már az ügyfélszolgálaton személyesen kell átvenni a dokumentumot - mondta az adóhivatal adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán hétfőn. Kis Péter András elmondta, hogy a postázást eddig mintegy 437 ezren kérték az adóhatóságtól, közülük több mint 220 ezren sms-ben, 80 ezren pedig a NAV honlapján keresztüli elektronikus úton tették meg ezt. A szóvivő emlékeztetett, hogy a NAV az idéntől külön kérés nélkül készíti el az emberek szja-bevallási tervezetét, amelyek elektronikus formában is elérhetőek, március 15-től az ügyfélkapun keresztül. Ha az adózó a tervezeten mindent rendben talál, nem kell semmit tenni, a tervezet május 22-én bevallásnak minősül, ugyanakkor az adó 1 százalékáról ugyanúgy nyilatkozni kell - jegyezte meg a szóvivő.

A Berlin és Budapest között közlekedő öt járat mindegyikét törölték hétfőn a berlini reptéri dolgozók sztrájkja miatt - mondta Hardy Mihály, a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek. A berlini repülőtereken a földi kiszolgáló személyzet mintegy kétezer tagja újabb sztrájkot kezdett a bérkövetelések miatt. A német főváros mindkét repterét - a schönefeldi és a tegeli repülőteret is - érintő munkabeszüntetés hétfőn hajnali 4-kor kezdődött, és az éjszakai műszak befejeztével, kedden reggel 5-kor ér véget. A hétfői menetrendből több mint 650 járatot kellett törölni, de a többi járatnál is késésekkel kell kalkulálni. Hardy Mihály hangsúlyozta: a jelenlegi információk szerint kedden újra elindulnak a járatok, de egy sztrájk után akár fél, vagy egy napig is eltarthat, amíg a légitársaságok szokásos menetrendje helyreáll. Így kedden még fennakadásokra, késésekre lehet számítani akkor is, ha valóban nem folytatják a munkabeszüntetést - hívta fel a figyelmet.

Óriási káoszt okozott a heves esőzés Új-Zéland északi részén. Sok helyen évtizedes rekordok dőltek meg. Helyi idő szerint szombat hajnalban hatalmas eső zúdult a térségre. Volt ahol, egyetlen nap alatt 100 sőt 200 milliméternyi csapadék esett. Utoljára a hatvanas években jegyeztek fel ennyi csapadékot. A heves esőzések miatt a legtöbb települést és farmot szinte lehetetlen megközelíteni. A felhőszakadás miatt több folyó is kilépett medréből. A katasztrófavédelem arra kérte az embereket, hogy ha tehetik, ne utazzanak sehová, mert a villámáradások miatt veszélyes átfolyások lehetnek az utakon. Számos főutat is le kellett zárni. Volt, akihez valószínűleg nem jutott el a felhívás, a rendőrség ugyanis több tucatnyi elhagyott járműről kapott bejelentést. Az esőt áradások követték. Az ítéletidő miatt Auckland környékén több mint ezer háztartás maradt áram nélkül. A ivóvízellátással is gondok voltak, mert az esőzések miatt iszap került a vezetékekbe. Emiatt csökkenteni 20 literben határozták meg a napi vízfogyasztást a városban. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa. A tűzoltóknak is bőven akadt munkája, egymás után kapták a riasztást. Egy csapat kiránduló iskolást is kellett menteniük, mert a táborhelyüket elárasztotta a víz.

Újabb évenkénti közös hadgyakorlatba kezdett az Egyesült Államok és Dél-Korea, miközben Észak-Korea ballisztikus rakétatesztjei miatt nagy a feszültség a Koreai-félszigeten. A kéthetes, Key Resolve műveleti néven futó gyakorlatozás célja, hogy visszatartsa Phenjant a további provokációktól. Észak-Korea négy ballisztikus rakétát lőtt ki Japán irányába március 6-án, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. A szövetségesek ezzel egy időben más hadgyakorlatokat is folytatnak, köztük a Foal Eagle nevűt, amely március 1-jén kezdődött, és április végéig tart. A terepgyakorlaton a két ország szárazföldi hadserege, légiereje és haditengerészete vesz részt, és az egyik legnagyobb a maga nemében a világon. Az idei hadgyakorlathoz hasonló méretűre még nem volt példa a Foal Eagle több éves történetében.

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.08.

 

Kedden a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség évértékelő értekezletét tartotta a szatmári városban. A kirendeltség tevékenységéről Tamás Ferenc tű. alezredes, a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője számolt be, külön részletezve az egyes szakterületek munkáját és eredményeit – mondta el rádiónknak Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelem szóvivője, aki a további részletekről is beszámol. (Hang: gyarmat.mp3)

Újabb rögbi mérkőzéseket rendezhetnek Szabolcs-Szatmár Bereg megyében. Erről Kiss Antal, a szövetség elnöke beszélt nyíregyházi sajtótájékoztatóján. Tavaly rendeztek már válogatott meccseket Mándokon, ahol remek volt a fogadtatás, és igen magas a színvonal. Ez alkalommal március végén Kárpátalja korosztályos válogatottjával mérkőzik meg a magyar csapat a Tisza Trophy keretében. Kiss Antal úgy fogalmazott: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kiváló házigazda volt tavaly ősszel. (Hang: rogbimeccs.mp3)

Gyermekkorát éli a Sóstói Múzeumfalu Magbörze rendezvénye, mely 2017-re már programsorozattá fejlődött, hiszen a jövőre is igennel szavazott több száz látogató a múlt szombati eseményen. 2018-ra optimalizálják a kínálatot és a keresletet, ha pontosan nem is mérhető fel előzetesen a kerttulajdonosok igénye és érdeklődése, mindenki kap majd tanácsot és vethető magot, génmentes oltóanyagot. Jövőre ingyenes gyümölcsfaoltást és tanácsadást is vállalnak a szakemberek. A biogazdálkodás jegyében gyarapodnak a Múzeumfalu konyhakertjei és gyümölcsfái is, figyelembe véve a táj adottságait, a talajfajtát, a hőmérsékleti és csapadékviszonyokat.

A kanyaró megbetegedéseknél a legveszélyeztetettebbek a tizenöt hónaposnál fiatalabb gyermekek, ha van a környezetükben ilyen beteg - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán kedd este. Közölte: 1969 és 1989 között csak egy oltást adtak a gyerekeknek, azt gondolták, hogy ha ezt valaki egyszer megkapja, az élete végéig elég. Később azonban kiderült, hogy szinte minden ilyen esetben szükség van egy második oltásra is ahhoz, hogy kialakuljon az életre szóló védettség. Az 1989-ben születettek ezért már két oltást kaptak. Póta György elmondta, hogy a makói kórházban a korábbi korosztályba tartozók betegedtek meg, szerencsére valamennyiüknél enyhe lefolyású a betegség. Azonban az enyhe betegség alatt is ugyanúgy fertőz a páciens, és az oltást tizenöt hónapos kortól lehet adni, ezért a legveszélyeztetettebbek az annál fiatalabbak. A betegség magas lázzal jár, mint általában a vírusfertőzések, erős fejfájással, hányással, és a kanyaróra nagyon jellemző az egész testen jelentkező kiütés, amely a szájban is megjelenik - ismertette. Arra kitérve, hogy Romániában tizenhatan haltak meg kanyaróban, Póta György azt mondta: ha sokan nem oltatják be magukat, akkor a közösségi védelem megszűnik, és így megjelenik a betegség. Az, hogy Magyarországon mindenkit beoltottak, nem azt jelenti, hogy a vírus ne létezne, csak nem kapta el senki - tette hozzá, utalva arra, hogy az utolsó kanyarójárvány 1989-ben volt az országban.

Eredetigazolás nélküli tűzifát zároltak és szállítójegy nélküli tüzelő szállítását akadályozták meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei februárban Tolna megyében, a Dombóvári Rendőrkapitánysággal közös ellenőrzésen - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel. Az akcióban 25 köbméternyi tüzelőt zároltak az ellenőrök. Az ellenőrzés után a NÉBIH szabálysértési feljelentéseket tett - fűzték hozzá. A hivatal felhívta a figyelmet a körültekintő tűzifavásárlás fontosságára. A vásárolóknak azt tanácsolják, elsősorban olyan helyről vegyenek tűzifát, ahol eredetét szállítójeggyel igazolják, és az adásvételkor átadják a vásárlói tájékoztatót és a számlát. Ezen dokumentumok hiányában nincs lehetőség később esetleges panaszok érvényesítésére. A közlemény szerint lehet, hogy a jogszerűen működő tűzifa-kereskedők árai magasabbnak tűnnek, mint az illegálisan - számla és egyéb iratok nélkül - szállítók árai, de a tapasztalatok szerint a vásárlók végeredményben rosszabbul járnak az illegálisan szállított fával. A jogszerű tűzifa-kereskedők átlátható módon határozzák meg a fa mennyiségét és faját, míg az illegálisan működő kereskedők rosszabb minőségű, magasabb víztartalmú fával tévesztik meg az embereket - tették hozzá. 

Jelentős áremelést hajtanak végre a gumiabroncs gyártók, amelynek hátterében a gyártáshoz szükséges alapvető nyersanyagok árának újabb drasztikus emelkedése áll. Ezek közül a szénszármazékok és a mesterséges gumifélék ára mintegy 100 százalékkal nőtt tavaly július óta. A természetes gumi kitermelése pedig az áradások miatt csökkent a legnagyobb exportőr országban, Thaiföldön. Ezen kívül az abroncsokba belekerülő acélhuzalok ára is nagy mértékben, 80 százalékkal emelkedett egy év alatt. A többletköltség így valamennyi gyártót érinti. Hazánk piacvezető gumiabroncs nagykereskedelmi vállalata, az Abroncs Kereskedőház előrejelzése szerint a jelenlegi készletek kimerülésével 4-6 héten megjelenik a fogyasztói árakban is a drágulás, amely mértéke átlagosan 4-9 százalékos lesz. A fogyasztói kosár e szegmensben 50-100 ezer forint között van, így az átlagvásárlónak akár 15 ezer forinttal is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia egy garnitúrára megvásárlásához. Mint Tiszay Árpád, a vállalat kereskedelmi vezetője elmondta: idén valamivel korábban kezdődött a tavaszi kerékcsere szezonja. Az elmúlt években jelentősen kitolódott a téli – nyári abroncsok cseréjének ideje, az autósok többségének emlékeiben még élénken él a 2013. márciusi nagy havazás, amikor hatalmas káosz alakult ki az utakon, amelyeken sokan már nyári gumival közlekedtek. Nagy rohamra március utolsó, április első két hetében számítanak a szervizekben.

Emlékplakettet adott át szerda reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Veronában azoknak, akik a magyar autóbusz január 20-i tragédiája után részt vettek a mentésben és az áldozatok megsegítésében. Beszédében kijelentette, talán nem túlzás azt mondani, hogy bárki, aki bármilyen módon érintett a tragédiában és a helyzet kezelésében, élete legszörnyűbb órái között tartja számon ezt az éjszakát. "Szavakkal megköszönni ilyen segítséget nem lehet. Önök Magyarország és a magyar emberek igaz barátainak bizonyultak, és egész Magyarország hálás Önöknek" - hangoztatta Szijjártó Péter.

Az Európai Unió határőrizeti szerve, a Frontex keretében Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi vendégtisztek sem találtak kivetnivalót a határon dolgozó rendőrök és katonák munkájában - közölte Bakondi György kedd este az M1 aktuális csatornán. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: a külföldi tisztek jelentést írnak az itt töltött időről, és ezekben a dokumentumokban egyszer sem említik, hogy a magyar rendőrök és katonák agresszívan lépnének fel a menekültekkel szemben. Bakondi György emlékeztetett arra, hogy amennyiben egy illegális migráns a meghallgatásakor bántalmazására tesz utalást, az ügy automatikusan az ügyészségre kerül. A főtanácsadó azt mondta: eddig nyolc ilyen esetet vizsgáltak, de egyiknél sem bizonyosodott be, hogy a határon szolgálatot teljesítők bántották volna a menekülteket.

Olyan megállapodásra van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között, amelynek révén nem lehetnek rosszabbak Magyarország és Nagy-Britannia kapcsolatai - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. A politikus a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány által Európa egy Brexit után címmel szervezett nemzetközi konferencián tartott előadásában kiemelte: fair megállapodásra van szükség az EU és Nagy-Britannia között. Elutasítjuk azt a megközelítést, hogy meg kellene büntetni a briteket a döntésükért, azt tiszteletben kell tartani, még akkor is, ha Magyarország érdeke is az lett volna, ha Nagy-Britannia az unió tagja marad - mondta.        Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete hangsúlyozta: bár Nagy-Britannia kilép az EU-ból, nem fordít hátat Európának, "megbízható partnere, elkötelezett szövetségese és közeli barátja marad", hiszen sok közös érdek köti össze őket.

Lövésekről és robbanásokról számoltak be az afgán fővárosban, Kabulban, egy katonai kórház közelében - írta az AFP Twitter oldalán. Fegyveresek megtámadtak egy katonai kórházat Kabulban, az amerikai nagykövetség közelében. Az egyik biztonsági tisztségviselő szerint a robbanás a kórház hátsó részében kezdődött, majd 3 vagy 5 támadó automata fegyverekkel és kézi gránátokkal belépett a kórházi komplexumba, elfoglalva a harmadik és negyedik emeletet. Az egészségügyi minisztérium egyik illetékese megerősítette, hogy a támadásnak két halálos áldozata van és sokan megsebesültek. A biztonsági erők a robbanás után körbevették a Sardar Mohammad Daud Khan kórházat, a területet lezárták. A biztonsági erők számos figyelmeztető lövést adtak le a detonációt követően. Az egyik kórházi munkás azt nyilatkozta a Reutersnak, hogy számos fegyveresre figyelt fel a kórházon belül, az egyik orvosi köpenyt viselt, az alól rántotta elő az AK 47-es fegyvert megölve egy beteget és egy dolgozót, de a kórház több pontjáról is lövéseket hallott.

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.06.

 

Herdon János (független) nyerte a vasárnap tartott időközi polgármester-választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban - közölte a település megbízott jegyzője az MTI-vel. Kanyó Tamás tájékoztatása szerint 1447 választásra jogosult adta le voksát, ebből 21 szavazat érvénytelen volt. A településvezetői tisztségért induló hat független jelölt közül Herdon János 536, Erdélyi Miklós korábbi polgármester 351, Szántó Imre 281, Bazula Sándor 227, Medve László 19, Minárcsik Brigitta 8 szavazatot szerzett. Pásku Károlyra, a Magyar Munkáspárt jelöltjére négyen voksoltak. Ópályiban képviselő-választást is tartottak vasárnap. A hat helyre harminchét független jelölt pályázott. A választást azért kellett kiírni a háromezer lakosú településen, mert a képviselő-testület tavaly novemberben feloszlatta magát.

Nem kell újabb áradástól tartani a Felső-Tisza vidékén – mondta el rádiónknak Bodnár Gáspár, a Felső Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója annak kapcsán, hogy az elmúlt napok esőzésinek hatására megnövekedett a folyók vízszintje Kárpátalján. A szakember azt mondta: a készültségi szintet sehol nem éri el az áradás. (Hang: ujabbarhullam.mp3)

Európai uniós forrás segítségével, mintegy 55 millió forintból fejlesztette a Beszterecen lévő Phylazonit baktériumtrágyát előállító gyárát az Agrova Kft., a beruházást csütörtökön adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. A társaság a fejlesztéséhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében több mint 38 millió forintot nyert el. A beruházási összegből megépítettek egy folyadékhűtő berendezéssel kombinált keverőtartály-rendszert, valamint eszközöket vásároltak - mondta Vajda Péter, az Agrova Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen. Az ügyvezető emlékeztetett, a 600 négyzetméter alapterületű baktériumtrágya gyárat 2009-ben építették meg Beszterecen mintegy 500 millió forintos költségből. A mostani beruházás révén 210 ezer literről 330 ezer literre növelték a tárolókapacitást A baktériumtrágya a talajba bekerülve a nitrogént köti meg, a foszfort "mobilizálja", a cellulózt pedig lebontja, visszaállítva a termőréteg úgynevezett életerejét.

Tovább tart a teljes zárlat a makói kórházban a kanyaró miatt, egyelőre nem vesznek fel új betegeket és a tervezett műtéteket is törlik. Azt továbbra sem tudni, hogy hogyan került be a kórházba a fertőzés, de jó eséllyel Romániából, ahol az elmúlt bő egy évben több mint 3000-en betegedtek meg. A román-magyar határ közelében található kórházakban várhatóan be kell majd oltani az egészségügyi dolgozók egy részét a kanyaró ellen. Az intézményben nagyon szigorú járványügyi megfigyelést vezettek be. Az első megbetegedést csütörtökön fedezték fel, feltehetőleg egy Romániából érkező beteg hozhatta át a vírust. Így most már sem új fekvőbeteget, sürgősségi esetet és látogatókat sem fogadnak. A gyerekorvosi ügyeletet is áthelyezték ideiglenesen a mentőállomásra. Az egészségügyi dolgozóknak jelentkezniük kell vizsgálatra mielőtt munkába állnának, megelőzendő egy esetleges fertőzést továbbadjanak. Emiatt nincs is pánik, ugyanis sikerül lokalizálni a betegséget.

A szabadalmak 68 százaléka mögött öt szakterület áll, a legnépszerűbb a gyógyszerészet, az egyéb berendezés és a műszerek kategóriája, majd a vegyészeti és a fémtermékek következnek. A Magyarországon hatályos szabadalmak száma a tavalyi év végén, 23 782 volt, 8,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írta a Világgazdaság hétfőn a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közlésére hivatkozva. A szabadalmak 68 százaléka mögött öt szakterület áll, a legnépszerűbb a gyógyszerészet, az egyéb berendezés és a műszerek kategóriája, majd a vegyészeti és a fémtermékek következnek. A lap közlése szerint a nemzeti védjegyoltalmak száma az előző évek 55 ezres szintjén maradt. Hozzátették: tavaly 16 százalékkal tovább csökkent az SZTNH-nál a függő szabadalmi ügyek állománya, 1478 bejelentésre. Ezzel párhuzamosan az eljárások átlagos átfutási ideje mérséklődött 18 százalékkal 19,7 hónapra.

Elindult a kormány internetes társadalmi konzultációja az iskolai kirándulásokra, a gyermekutaztatásra vonatkozó szabályok módosításáról - jelentette be az oktatásért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Palkovics László közölte: a három kérdés a sofőrök egészségi állapotára, a gyermekeket szállító buszok műszaki állapotára és a sofőrök pihenőidejére vonatkozik. A kérdőív két hétig érhető el a https://konzultacio.kormany.hu oldalon. A társadalmi konzultációról a januári veronai buszbaleset után döntöttek, amelyben tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Akár a Nyugat-Balkánon is lehetne menekülttáborokat építeni az EU területére illegálisan belépő emberek elhelyezésére – vetette fel az osztrák külügyminiszter a Bild am Sonntag című lapban közölt Jens Spahnnal közölt páros interjúban. A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa arra a kérdésére, hogy a Földközi-tenger középső medencéjén átvezető útvonalat is le kell-e zárni úgy felelt: a menekültek “összes elképzelhető útvonalát” le kell zárni. Jens Spahn hozzátette, hogy az EU-Törökország megállapodáshoz hasonló együttműködésre van szükség az észak-afrikai államokkal is. Sebastian Kurz kiemelte: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az EU által közösen üzemeltetett központokat kell kiépíteni az EU határain kívül. Nem az a legfontosabb, hogy hol vannak ezek a táborok, hanem az, hogy védelmet nyújtsanak, és visszavigyék oda mindazokat, akik illegális úton indulnak az EU felé. Ilyen központokat akár Egyiptomban, Grúziában, vagy a Nyugat-Balkán valamelyik országában is létre lehet hozni – tette hozzá az osztrák külügyminiszter.

Velence és sok más olaszországi város is víz alá kerülhet 100 éven belül - figyelmeztet egy új klímaváltozásról készített olasz jelentés, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának drámai következményeit részletezi. A kutatás szerint a Földközi-tenger a 22. század előtt legalább 90 centit fog emelkedni, de az emelkedés a legsúlyosabb esetekben a 140 centit is elérheti. A megemelkedett vízszínt Velencét biztosan elsüllyesztené, és a többi tengerparti települést is komoly veszélybe sodorná. A Quaternary International tanulmányát az olasz állam finanszírozta, francia és olasz szakemberek segítségével, köztük számos vulkanológussal és geofizikussal közreműködve készült. A kutatók úgy vélik, hogy 33 olyan olasz terület van, amely kivételesen veszélyes helyzetbe kerülhet a vízszint emelkedése esetén. 

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.20.

 

Petőfire emlékeztek Nagyarban - az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékeit szombaton idézték fel a szatmári kisfaluban. Köszöntő szavaiban a település határában lévő Petőfi fánál a polgármester Hadiné Guti Ibolya elmondta, tudjuk, hogy nem itt írta verseit Petőfi Sándor, de azt is tudjuk, hogy jó barátságba került a Luby családdal, akiknek kúriáján itt pihent, és az is több forrásból bizonyított tény, hogy Petőfi verse „A Tisza” az itt szerzett élmények jelentették az alapját. Az a kocsányos tölgy, ma is áll, aminek tövében megpihentek akkoriban, és az a pont, ahol a kis-Túr folyik a Tiszába, ma is megtalálható. A továbbiakban a helyi Somvirág óvodások műsorát tapsolhatták meg a vendégek, aminek végén piros, fehér és zöld léggömböket eresztettek a magasba. Vérforraló dallamokra táncolt a HunKun DaNCe együttes, őket a Nemzeti Lovasszínház és a Beregi Határőr Huszár Bandérium műsora követte. Végül megkoszorúzták a kocsányos tölgyfát, amit Petőfi fának neveznek, és áldás mellett átadták az új székely kaput.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség Nyírbátorban tartotta meg közgyűlését 2017. március 18-án. Az eseményen részt vett dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. A rendezvényen a megyei rendőr-főkapitányság képviseletében jelen volt Farkas József r. dandártábornok megyei rendőrfőkapitány és dr. Hudák Zsolt rendészeti főkapitány-helyettes. Farkas József r. dandártábornok a közrend, a közbiztonság, valamint a bűnmegelőzés terén kifejtett áldozatos tevékenységéért köszönetét fejezte ki és Sárkányölő Szent György emlékplakett elismerésben részesítette: Szegedi Jánost, a Nyíregyházi Városközpont Polgárőr Egyesület tagját, Beri Dezsőt, a Zsurki Polgárőr Egyesület tagját, Heller Miklóst, a Nyírbátori Polgárőr Egyesület tagját. Főkapitány úr a megyei polgárőrségnek, mint stratégiai partnerének munkája segítése érdekében egy személygépkocsit adományozott. A járművet Somogyi János a megyei polgárőr szövetség elnöke az Apagyi Polgárőr Egyesületnek adta át.

Vasárnap reggel váratlanul leállították a Csap-Záhony határátkelő működését az ukrán oldalon. – írta meg a karpathir.com. A Mukachevo portál információi alapján az intézkedésre azért volt szükség, mivel egy korrupcióval gyanúsított vámost fogtak el a különleges szolgálat emberei. Az Ukrán Állami Fiskális Szolgálat belső emberei a megyei ügyészség nyomozóival közös akcióban buktatták le a vámost, aki 500 dollárt követelt és kapott, hogy segítsen egy külföldi rendszámú gépkocsit beengedni az ország területére. A vámost szembesítették a vádakkal, aki nem tagadta bűnösségét. Azonnali hatállyal felfüggesztették.

Nyolc jármű csúszott egymásba az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán. Senki nem sérült meg - közölte a katasztrófavédelem. Ráfutásos balesetet szenvedett öt autó, két kisbusz és egy kamion hétfő reggel az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 39-es kilométernél. A műszaki mentés idejére a sztráda főváros felé vezető oldalának érintett szakaszát teljes szélességében lezárták.

Összesen 26 milliárd forintot költ a kormány az Erzsébet-táborok fejlesztésére 2019-ig - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában. A kormányhatározat szerint még idén egymilliárd forint költenének a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor fejlesztésére. Ez az összeg jövőre 8,55 milliárdra, míg 2019-ben pedig mintegy 16,5 milliárdra nőne – tették hozzá. A támogatást a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány, mint a táborhelyek tulajdonosa kaphatja.

Az Országgyűlés ma kezd vitát arról a kormánypárti javaslatról, amely betilthatóvá tenné az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatát. A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődhet, majd az interpellációk hangozhatnak el két órában, amelyeket az azonnali kérdések és válaszok órája követhet. A képviselők az ülésnap végén kezdhetik tárgyalni az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló kormánypárti javaslatot. Az indítvány benyújtóinak egyike, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni. A parlament kedden szavazásokkal folytatja munkáját, majd jövő hétfőn, az uniós források felhasználásáról szóló politikai vitával fejezi be aktuális kéthetes ülését.

A hétfőtől életbelépő rendeletmódosítás szerint a tojás darabárát azonos méretben kell ezentúl feltüntetni a súlyra vetített egységárral - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében. A vásárlók számára azonnal összehasonlítható lesz az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral. Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest. A tájékoztatás szerint a vásárlók és a hazai tojástermelők érdekeit is védi a módosítás, amely a vásárlók egyértelmű tájékoztatására kötelezi a kiskereskedőket. A szabályozás módosítására azért volt szükség, mert a kiskereskedelemben gyakorlattá vált, hogy a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat az előírtnál kisebb méretben jelölték, ami alkalmas a vevők megtévesztésére. Az idén januárban 5 százalékra csökkent a tojás és több más élelmiszer, így a friss tej és a baromfihús általános forgalmi adója (áfa), tavaly pedig a sertés tőkehús áfája lett alacsonyabb.

Száztizenhét nappal a rajt előtt vasárnap délelőtt, néhány perccel tíz óra előtt elindították a budapesti vizes világbajnokság hivatalos visszaszámláló óráját az Erzsébet téren. Gundel Takács Gábor, az esemény moderátora elmondta, hogy az ünnepi aktust a hetes szám bűvöletében úgy időzítették, hogy az óra pontosan 117 nap 11 óra 7 perccel és 17 másodperccel a 17. FINA világbajnokság július 14-i megnyitó ünnepségének rajtja előtt kezdte el mutatni az addig hátralévő időt. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország készen áll az eddigi legnagyobb nemzetközi sportesemény megrendezésére, amelynek közel 350 ezer nézőjéből csaknem százezret külföldről várnak. "A világbajnokság felejthetetlen élményt jelent majd a versenyzőknek, a szakembereknek és a szurkolóknak egyaránt" - jelentette ki az államtitkár. A 17. FINA Világbajnokságot július 14. és 30. között rendezik Budapesten és Balatonfüreden.

Alkoholt és kábítószert is találtak a boncoláskor annak a férfinak a szervezetében, aki szombaton rátámadt a párizsi Orly repülőtéren őrködő egyik katonára - jelentette vasárnap este az AFP francia hírügynökség. Literenként 0,93 gramm alkoholt mutattak ki a vérében, s emellett kokain és kannabisz nyomait is megtalálták. Az ügyben eljáró ügyész azt mondta, a férfi azt kiáltotta: meg akar halni Allahért, légpisztolyt nyomott egy járőr fejéhez, és megpróbálta megszerezni a fegyverét, de agyonlőtték. A 39 éves francia Ziyed Ben Belgacem többszörösen visszaeső bűnöző volt. 2009-ben kábítószer-kereskedelem miatt ítélték el. A hatóságok szerint a börtönben radikalizálódott, szélsőséges muzulmán nézetek befolyása alá került. Édesapja viszont azt mondta: Belgacem nem volt vallásos, nem imádkozott, viszont rendszeresen ivott és füvezett.

Az elmúlt húsz év legsúlyosabb esőzései, földcsuszamlásai és áradásai pusztítanak Peruban, a természeti csapás az ország lakosságának több mint felét sújtja. Országszerte 72-re emelkedett a halálos áldozatok a száma év eleje óta - közölték a perui hatóságok szombaton. A szokatlan erejű esőzéseket a Csendes-óceán felső vízrétegének a felmelegedése okozza szakértők szerint, akik azzal számolnak, hogy a heves viharok még két hétig folytatódnak. Kormányilletékesek emlékeztettek arra, hogy egy hasonló természeti csapásban 1998-ban 374 ember vesztette életét. Az ország fővárosában a hét eleje óta nincs ivóvízellátás, a tengerparti települések csatornahálózatai telítődtek, nem bírják elnyelni a csapadékot. Az ország 811 településén hirdettek szükségállapotot, ahol a kormány bevetette a rendőrséget a közrend fenntartására. Lambayeque térségében 22 rab szökött meg egy fiatalkorúak börtönéből kihasználva a zord időjárás miatt előállt helyzetet. Chile, Bolívia és Venezuela államfője felajánlotta segítségét a dél-amerikai országnak a természeti csapás elleni küzdelemben.

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.16.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is jelentősen megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma az elmúlt hetekben. Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, Tűzoltósági Főfelügyelő elmondta, hogy ezeket az eseteket térképre is tudják vinni, vagyis meg tudják állapítani, hogy megyén belül mely térségekben van a legtöbb szabadtéri tűzeset. (hang: tuzesetek_teruletek.mp3)

A csengersimai közúti határátkelőhelyen 2017. március 15-én jelentkezett kilépésre egy román állampolgárságú férfi az általa vezetett személygépkocsival. Az ellenőrzést végrehajtó rendőrök megállapították, hogy a Ford Mondeo típusú gépkocsit a Schengeni Információs Rendszerben a német hatóságok körözik. A rendőrök a 29 éves külföldi sofőrt a Csengeri Rendőrőrse előállították, a körözött gépkocsit lefoglalták. A rendőrség felvette a kapcsolatot a körözést elrendelő hatósággal.

Az egyik leggazdagabb jelentéstartalmú nemzeti ünnepünk március 15-e, mert olyan eseményekről szól, amelyek a haza érdekeit szolgálták, a nemzeti összetartozást erősítették, a haladást és a polgári átalakulást segítették – fogalmazott köszöntőjében Seszták Oszkár a megyei központi ünnepségen, Napkoron. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, évtizedes hagyomány, hogy a megyei önkormányzat egy-egy településsel közösen emlékezik meg az állami és nemzeti ünnepeken. A művelődési ház színpadán dr. Spinyhért Zsolt polgármester a 169 évvel ezelőtt történt eseményekre visszatekintve azt emelte ki, hogy március 15-e új esélyt adott a nemzetnek, esélyt a megmaradásra, a fejlődésre is. A forradalom és szabadságharc hőseire, a márciusi ifjakra, az első felelős magyar kormány tagjaira, az elnyomó hatalom ellen harcoló honvédékre emlékezünk és adjuk meg a tiszteletet azoknak a bátor férfiaknak s nőknek, akik szabad Magyarországot álmodtak, amely nem idegen hatalmaknak alárendelve létezik, hanem független és önálló döntéseket hozhat – mondta ünnepi beszédében dr. Polgári András. A megyei kormányhivatal főigazgatója szólt arról is, hogy a szabadságot sem akkor, sem ma nem adják ingyen, a 169 évvel ezelőtt elfogadott áprilisi törvények az összes fontos kollektív és egyéni szabadságjogot biztosították a magyarság számára. A helyi általános iskola diákjainak színvonalas előadását követően, a református imaház melletti emlékfalnál az ünneplők elhelyezték az emlékezés és tisztelet koszorúit, majd istentisztelettel zárult a megyei ünnepség.

Havi tízmilliárdot költötenek vényköteles gyógyszerekre a magyarok. A legtöbb gyógyszert szív-és érrendszeri betegségekre írják fel az orvosok - írta a Világgazdaság az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlésére hivatkozva. Évi 170 millió receptet váltanak ki a magyarok a gyógyszertárakban, ebből 140-150 millió recept tb-támogatott. A legtöbbet, 16 milliárd forintot a 65-69 éves korosztály költi gyógyszerre. A szív-és érrendszeri betegségekre több mint 35 milliárd forintot adnak ki. Az Emmi közlése szerint a támogatott készítmények esetében az elmúlt három évben a gyógyszerforgalom 3,3 százalékkal nőtt. Az egy betegre jutó átlagos tb-támogatás összege évente 42 500 forint körül van. A tb-támogatás az inzulinok és vércukorszintet csökkentő gyógyszerek, a véralvadásgátlók, az asztma, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kezelésére használt szerek és a daganatellenes készítmények esetében nőtt jelentősen az elmúlt években. A legnagyobb tb-támogatásban a leukémia és más daganatos megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek, véralvadásgátló szerek, valamint az antipszichotikumok részesülnek.

Intenzíven zajlik a déli határon a második kerítés telepítése, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának meggyőződése szerint az elkészül a kormány által kitűzött határidőre. Bakondi György az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában kijelentette, hogy a második kerítéssel garantálható lesz a határbiztonság. Hangsúlyozta: a magyar kormány semmilyen zsarolásnak, nyomásnak nem enged - legyen szó migránsok tüntetéséről Szerbiában vagy éhségsztrájkról -, "fenntartja a törvények uralmát a határokon". Az illegális migrációval kapcsolatos európai politikai változásokkal kapcsolatban a főtanácsadó kifejtette: Nyugat-Európában még mindig kettős beszéd figyelhető meg ebben a témában, Magyarország viszont a "világos, tiszta beszédet szereti". Vagyis "őrizzük az államhatárt, garantáljuk az állampolgárok biztonságát, és mindent megteszünk azért, hogy ez a biztonság az európai polgárok mindegyikére is kiterjedjen" - mondta. Bakondi Györgyöt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy szerda éjszaka Törökország részben felfüggesztette az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodást, aminek értelmében Törökország nem vesz vissza illegális migránsokat Görögországból. A főtanácsadó azt mondta: bár a megállapodás egyik legfontosabb részét jelentő török határőrizet megmarad, ez "elég rossz szcenárió felé mutató újabb lépés volt, ez biztos".

Négy benzinkutat rabolt ki csütörtök hajnalban egy férfi, majd menekülése közben balesetet szenvedett, végül öngyilkosságot követett el - olvasható a rendőrség honlapján. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint csütörtök hajnalban az M7-es autópálya Pest megyei és Fejér megyei szakaszán egy férfi több üzemanyagtöltő állomásra bement, minden esetben fegyverrel megfenyegette az ott tartózkodó eladót, több esetben lövést is leadott és a bevétel átadását követelte. A rendőrség közlése szerint a lövésekben senki nem sérült meg. Miután a pénzt megkapta, a fegyveres férfi elmenekült. Menekülés közben Székesfehérvár közigazgatási területén, a 63-as számú főút és a 8-as számú főút kereszteződésében található körforgalomban balesetet szenvedett, majd öngyilkosságot követett el. A rendőrök a helyszíni szemle idejére az érintett útszakaszt lezárták. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a gépkocsivezetőket, hogy lehetőség szerint kerüljék el a csomópontot - írták a honalapon.

Országszerte 25 emberrel szemben intézkedett a rendőrség a nemzeti ünnepen rendezett megemlékezések során – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel.  Közleményükben azt írták: 18 óráig a rendőrség országosan 605 rendezvényt biztosított. Ezek közül 474 állami, illetve önkormányzati, 102 kulturális, 29 gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény volt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban azt közölte, hogy Budapest belvárosában, az állami rendezvény helyszínén hat esetben intézkedtek. Öt esetben hét emberrel szemben garázdaság elkövetésének gyanúja, egy esetben pedig egy emberrel szemben szabálysértés miatt intézkedtek.

Felújítás miatt több hónapra lezárják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyik futópályáját, emiatt egyes területek felett megnövekedhet a légiforgalom - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport az MTI-vel. A több mint három kilométer hosszú 1-es, régebbi kifutópálya vecsési végénél található földet érési zónában, mintegy 900 méter hosszúságú szakaszon szükségessé vált a teherbíró burkolatot alkotó betontáblák teljes cseréje. A korábbi években az üzemeltető kizárólag a pálya felületén keletkezett hibákat javította ki, most azonban a burkolat alapozásának megújítása is szükségessé vált azért, hogy a következő évtizedekben is fenntartható legyen a repülés legmagasabb szintű biztonsága. A felújítás ma kezdődik és várhatóan június közepéig tart, ezen időszakban a teljes légiforgalmat a 2-es kifutópálya szolgálja ki. Ennek következtében ideiglenesen megnő a légiforgalom Budapest azon területei felett, amelyek a 2-es pálya tengelyén találhatók: dél-keleties szélirány mellett érintettek Budapest IV., XIV., XV., XVII. kerületének egyes részei. A pálya rekonstrukciója része a Budapest Airport 2020-ig terjedő fejlesztési programjának, amelynek keretében 2020-ig 5 milliárd eurót fordít az üzemeltető különböző repülőtéri fejlesztésekre: ebből a pénzből épül az új utasmóló és új utasfelvételi pultok a 2B terminálon, bővül a repülőtéri szálloda, valamint a parkolók.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító téli viharnak eddig öt halálos áldozata van, és Kanadában is több ember életét vesztette a zord időjárásban. A havazás és az erős szél Washington DC-ben és Maryland államban ugyan enyhült, de New Jerseytől északi irányban, egészen a kanadai határig, változatlanul tombol a tavaszi tél. A hóviharok mellett egyes államokban ónos eső zuhog, a csapadék pedig az utakra fagy. New Jersey, New York, Massachusetts, Maine és Vermont államokban változatlanul megbénult az élet: a repülőjáratokat törölték, az utak életveszélyesek, az iskolák és a közintézmények elsöprő többsége továbbra is zárva. Az északi Vermont állam több városában minden idők egyik legnagyobb, de legalábbis az 1800-as évek vége óta - amióta a meteorológiai szolgálat rögzíti az adatokat - egyik legnagyobb havazása van. South Burlingtonban például 75 centiméteres hótakaró borítja a várost, a kanadai határon fekvő Jay városkában 83 centiméteres a hótakaró. New York állam egyes északi vidékein még ennél is rosszabb a helyzet. Bridgewater városában - amely a főváros, Albany és Syracuse között fekszik - egy méternél is magasabb a hófal. Maine, New Hampshire, Massachusetts, New York, New Jersey államokban egyelőre nem enyhül a téli vihar, a havazás hurrikánerejű széllel párosul. A vihar következtében eddig öten veszítették életüket: hárman az utakon, balesetben haltak meg, ketten pedig hólapátolás közben kaptak szívrohamot.

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.14.

 

A hétvégén több megyei nagyvárosban is népszerűsítették a rendőri hivatást a toborzócsoportok tagjai. Az elmúlt hétvégén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság toborzócsoportjaival Kisvárdán, Nyíregyházán és Fehérgyarmaton találkozhattak a határvadász-képzés iránt érdeklődők, akiknek minden felmerülő kérdésére részletes felvilágosítást, komoly elhatározás esetén pedig egységcsomagot is adtak kollégáink.   Továbbra is várjuk a határvadász-képzés iránt érdeklődők jelentkezését! Keressék bizalommal toborzó kollégáinkat! A rendőri szolgálatra elhivatottságot érzők azonban nem csak náluk, hanem bármely rendőri szervnél érdeklődhetnek. Bővebb tájékoztatás, valamint letölthető formátumban jelentkezési lap és hozzá kapcsolódó dokumentumok a rendőrség honlapján is elérhetőek.

Fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést tartottak 2017. március 11-én a Nyírbátori Rendőrkapitányság, a Nyírbátori Határrendészeti Kirendeltség, és a Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Osztályának munkatársai a kapitányság illetékességi területén. A demonstratív ellenőrzés fő célja a közúti balesetek megelőzése volt. A rendőrök a gyorshajtók, az ittas járművezetők, valamint az egyéb közlekedési szabálysértők kiszűrése érdekében sebesség-ellenőrzést, és ún. "Finn-módszeres" ittasság-ellenőrzést is végeztek. Az ellenőrzések helyszínein a Polgárőrség bevonásával rendszám-felismerő rendszert működtettek. A rendőrök közel kétszáz járművezetőt ellenőriztek, ittasság gyanúja egyetlen sofőrnél merült fel. A nap folyamán súlyos közlekedési szabályszegés miatt nem kellett intézkedniük a rendőröknek, a kisebb fokú szabálysértések elkövetőivel szemben pedig a prevenciót előtérbe helyezve elsősorban a figyelmeztetés lehetőségével éltek. A rendőrség ismét felhívja a közúti közlekedésben résztvevők figyelmét, hogy a balesetek elkerülése érdekében mindig tartsák be a közlekedési szabályokat és az aktuális út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek! A balesetek számának csökkentése érdekében a megye útjain a közeljövőben is számíthatnak hasonló jellegű ellenőrzésekre.

https://www.fetivizig.hu/News.xsp?documentId=47B9CDC4C195266BC12580B200503B0C

Csütörtökön és pénteken módosíthatják a tanulók a középfokú felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információ alapján jelentkezésüket - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. A módosítás során új iskolát már nem lehet megjelölni. A hivatal közleménye szerint a változtatásra az általános iskola nyolcadik évfolyamára járó diákoknak egy alkalommal van lehetőségük, módosító tanulói adatlap kitöltésével. Mint írták, az általános iskolának a módosító tanulói adatlapokat a KIFIR rendszerben kell előállítania, és március 20-ig postai úton - célszerűen könyvelt postai küldeményként - meg kell küldenie az Oktatási Hivatalnak. A módosító tanulói adatlapot a jelentkező általános iskolájában, az eredeti tanulói adatlap alapján kell kitölteni. Az eredeti adatlap egy példányát a jelentkező általános iskolája őrzi, így ahhoz ott lehet hozzájutni. Azok a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkező vagy magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem lévő egyéni jelentkezők, akik tanulói adatlapjukat eredetileg is közvetlenül küldték meg az Oktatási Hivatalnak, a módosítást is önállóan végezhetik el a fenti időpontig a hivatal honlapján nyilvánosságra hozott módon. A módosító tanulói adatlapot ez esetben is március 20-ig postai úton meg kell küldeni az Oktatási Hivatalnak. A módosítás során a tanulmányi területek eredetileg beírt sorrendje átalakítható, megváltoztatható (de tanulmányi terület nem törölhető). Emellett új tanulmányi terület felvétele is lehetséges, ám csak olyan középfokú iskolában, amely a tanulói adatlapon már korábban is szerepelt.

Az erdőtörvény módosításával a fenntartható gazdálkodás mellett növekedhet az erdőterület Magyarországon, miközben javulhatnak a természeti, környezeti állapotok is - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden az M1 aktuális csatornán. Kifejtette: a módosítással a magán és az állami tulajdonú erdők még markánsabban elkülönülnek. Az állami erdők döntően jóléti funkciót töltenek be, nemzeti kincset jelentenek, a magán erdők pedig gazdálkodási kategóriába tartoznak - ismertette. A miniszter beszámolt arról is, hogy egyszerűbbek lesznek az engedélyezési eljárások, csökkennek, illetve jó néhány esetben megszűnnek a hatósági eljárási díjak. A fenntartható erdőgazdálkodás lehetővé teszi, hogy Magyarországon az erdőterület növekedjen - hangsúlyozta, és megjegyezte az elmúlt száz évben megduplázódott, kétmillió hektárra nőtt a magyarországi erdők területe, ezt a folyamatot kívánják a jövőben erősíteni.

Nem tárgyalhatja a Veszprémi Törvényszék a vörösiszap-katasztrófa miatti megismételt elsőfokú büntetőpert, kizárási okok miatt a Győri Ítélőtáblának másik bíróságot kell kijelölnie - tájékoztatta a törvényszék hétfőn az MTI-t. Azért nem tárgyalhatja a büntetőpert a Veszprémi Törvényszék, mert mind a négy szóba jöhető bíró esetében megállapítható kizárási ok - írták. A hatályon kívül helyezett határozatot hozó bírót az ítélőtábla zárta ki a megismételt eljárásból. A másik három, törvényszéki elsőfokú ügyekben eljárni jogosult bíró kijelölése pedig a büntető törvénykönyv kizárási okokról szóló rendelkezései miatt nem lehetséges - áll a közleményben.  A Veszprémi Törvényszék úgy tájékoztatott, hogy az ügy iratait soron kívül felterjesztik a Győri Ítélőtáblára a megismételt eljárást lefolytató törvényszék kijelölése céljából. A Győri Ítélőtábla február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a B. Zoltán és 14 társa elleni büntetőügyben hozott elsőfokú ítéletét. A táblabíróságról az ügy iratai március 8-án érkeztek vissza a törvényszékre - írták.

Magyar nő meggyilkolásának gyanújával tartóztattak le egy osztrák férfit a stájerországi Mariazellben hétfőn. Az ügyről egyelőre kevés részletet közöltek. A hivatalos információkból az derül ki, hogy a 40 éves felső-stájerországi férfi beismerte, hogy még decemberben holtan talált a lakásában egy 42 éves magyar nőt, de azt állította, nem tudja, hogyan halt meg, mert ő egy másik helyiségben aludt. A helyi bűnügyi hivatal feltételezése szerint viszont el is tüntette a holttestet.  Egy nyomozó arról is tájékoztatást adott, hogy a gépkezelő férfi szintén decemberben több napra eltűnt. Röviddel előkerülése után azt mondta, hogy Magyarországról elrabolták. Később azonban módosította az elhangzottakat, és azt mondta, hogy az emberrablást csak kitalálta, mert féltette a gyermekeit. A gyanúsított feltehetően kapcsolatban állt a prostitúcióval - derül ki a közlésekből.

Indulhat a Brexit, a londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza módosítások nélkül véglegesítette hétfőn azt a kormányzati határozattervezetet, amelynek törvényhozási elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához. A felsőház hétfő éjjeli végszavazásával véget ért a többhetes parlamenti eljárás, és ezután Theresa May miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján bármikor hivatalos értesítést küldhet Brüsszelnek arról, hogy az Egyesült Királyság ki akar lépni az Európai Unióból.   Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva az EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra.  Az előzetes értesülések arról szóltak, hogy Theresa May akár ezen a héten bejelentheti az 50. cikkely aktiválását, de a Downing Street hétfőn ezt kizárta. A miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a kormányfő várhatóan március utolsó hetében küld értesítést az EU-nak a kilépési folyamat elindításáról.

Legkevesebb 24 halálos áldozata van annak az 5,1-es fokozatú földrengésnek, amely hétfőn éjjel rázta meg Rangun város térségét - jelentette a Kyodo japán hírügynökség. A helyi katasztrófavédelmi minisztérium közlésére hivatkozó jelentés szerint a földrengés kiterjedt károkat okozott Rangun központi kerületeiben is. A Kyodo japán hírügynökségre és azon keresztül a mianmari katasztrófavédelmi tárca közlésére hivatkozó kedd reggeli TASZSZ jelentés szerint a földrengés kiterjedt károkat okozott Rangun belvárosi kerületeiben is. A földmozgásról közép-európai idő szerint hétfőn délután több más hírügynökség is hírt adott – mérsékeltnek írva le a természeti csapás erejét -, és csak ranguni épületek köztük régi templomok, korlátozott kárairól számoltak be. Az AP hírügynökség által hivatkozott amerikai földtani intézet adatai szerint a földrengés epicentruma Ranguntól mintegy 70 kilométerre északnyugatra volt, fészke viszont a földfelszínhez viszonylag közel, alig tíz kilométeres mélységben. Az első rengést több utórengés is követte. Tavaly augusztusban egy Mianmar középső térségét sújtó 6,8-es erősségű földrengésnek legalább négy halálos áldozata volt, és a rengés súlyos károkat okozott 171 pagodában a híres bagani régészeti feltárások térségében.

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.09.

 

Nem lesz változás a hulladék szállításában a munkaszüneti nap miatt– tudatta Papp László szállításvezető. Eszerint az Észak- Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint 2017. március 15-én (szerdán) a Nemzeti Ünnepnapon a hulladékszállítást az eddigi megszokott rend szerint végzi el a társaság el. Tehát a szerdai napok szerinti területeket szedjük.

A Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség is megtartotta az évértékelőjét, amelyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a társ- és együttműködő szervezetek képviselői, valamint az érintett települések vezetői is jelen voltak. A kirendeltség tevékenységéről Kovács Miklós tű. alezredes, a Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője számolt be. Az alezredes kiemelte: illetékességi területükön két hivatásos tűzoltóparancsnokság egy katasztrófavédelmi őrs és három önkéntes tűzoltó egyesület működik, a kirendeltség illetékességi területéhez 58 település tartozik. 2016-ban, 344 tűzesethez és 305 műszaki mentéshez vonultak a tűzoltóegységek, az előző évhez képest a tűzesetek száma 17 %-os csökkenést mutat, ugyanakkor a műszaki mentések számában 24 %-os növekedés figyelhető meg. Összesen 10 szakközépiskolával kötöttek együttműködési megállapodást közösségi szolgálattal kapcsolatban. A beszámolót követően Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megfeleltre értékelte a beszámolót és az állomány munkáját, valamint meghatározta az elkövetkezendő időszak feladatait.

A hatékony baleset-megelőzési együttműködés lehetséges módjairól egyeztettek a napokban a Kisvárdai Rendőrkapitányságon a munkájukat segítő polgárőrökkel – mondta el rádiónknak Fehérvári Marietta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense. A Kisvárdán tartott konzultáció legfőbb célja az volt, hogy a rendőrség a polgárőrséggel együttműködve komoly eredményeket érjen el a megye közlekedésbiztonsági helyzetének javítása terén. (Hang: kisvardaiegyeztetes.mp3)

Újabb kórházi dolgozó lett kanyarós, most Szegeden. Valószínű, attól a makói betegtől kaphatta el a vírust, akit korábban a klinikán ápoltak. Szakemberek attól tartanak, hogy egész Európában elterjedhet a betegség. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ már figyelmeztetést is kiadott a járvány miatt. Itthon mindent megtesznek, hogy megfékezzék a vírust. Az új megbetegedés ellenére nincs járvány Szegeden – mondta az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója, Oroszi Beatrix. Hozzátette, mindent megtesznek, hogy ne terjedjen tovább a betegség. Kanyarófigyelő-szolgálatot működtetnek Csongrád megyében, a kórházakban pedig látogatási tilalom és felvételi zárlat van érvényben.

Nem védi tovább ügyvédje a Teréz körúti robbantót. Az eddigi védő, Brunner Tamás azt mondta: P. László szerdai kihallgatásán jelezték védencével közösen, hogy mostantól nem ő látja el a védői feladatokat az ügyben. Tudomása szerint még nincs új ügyvédje P. Lászlónak, vagy ha mégis van, arról ő nem tud. Az ügyvéd az okokról csak annyit mondott, hogy ő kezdeményezte az elválást, védence pedig elfogadta ezt.  Azt is mondta, hogy a döntésének sem az ügyhöz, sem védence esélyeihez nincs köze. A tavaly szeptember 24-ei robbantásban két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton. A robbantással gyanúsított P. Lászlót október 19-én fogták el, előzetes letartóztatását szerdán hosszabbította meg a bíróság április 21-éig.

Tizenhét sertés elpusztult két kigyulladt melléképületben csütörtök hajnalban Tiszaföldváron, huszonkét állatot sikerült megmenteni - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. S. Tóth Anikó elmondta: a tiszaföldvári önkormányzati és a kunszentmártoni hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet, két gázpalackot is kihoztak az épületekből, ezeket nem érintették a lángok.  Az egyik melléképület teljesen, a másik részben leégett, a lángok nem terjedtek át a melléképületekhez közeli főépületre - jegyezte meg.

Vélhetően méreg volt abban a kolbászban, amelyet egy rákospalotai kutyasétáltatónál találtak a rendőrök szerdán. Egy kutya evett is a húsból, de gazdája időben orvoshoz vitte, így nem pusztult el - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján, hozzátéve: állatkínzás gyanúja miatt nyomoznak. Azt írták: a rendőrök bejelentés alapján mentek ki reggel 9 óra előtt a főváros XV. kerületébe, egy rákospalotai kutyafuttatóhoz, ahol egy járókelő elmondta nekik, hogy gyanús lecsókolbászdarabokat talált a földön. A rendőrök megtalálták a kétes eredetű húst, amelyben "tabletta formájú ismeretlen anyag" volt.  A rákospalotai rendőrök kiderítették azt is, hogy aznap a kolbászból evett egy kutya, akit a gazdája orvoshoz vitt. Az eb a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően nem pusztult el. A talált húst a rendőrök további szakértői vizsgálat miatt lefoglalták. A BRFK XV. kerületi rendőrkapitánysága állatkínzás gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Olaszország, Németország, Franciaország és az észak-afrikai országok részvételével csúcstalálkozót terveznek az olasz fővárosba az afrikai migránstáborok felállításáról - jelentette be Marco Minniti olasz belügyminiszter a Corriere della Sera olasz napilap honlapján szerda este. A miniszter nem közölt dátumot, de hangsúlyozta, hogy a találkozót mielőbb megtartják. Elmagyarázta, hogy az Afrikában felállítandó táborok a migránsok ellenőrzését szolgálják majd az Európába illegálisan bevándorolni akarók és a menedékkérők azonosításával. Elmondta, hogy a februárban Líbiával és Tunéziával aláírt migrációs megállapodás után az olasz kormány ugyanilyen megállapodás aláírására készül Nigerrel és Etiópiával is, de az afrikai országokkal való együttműködésnek "európainak, nem csak olasznak" kell lennie. Marco Minniti hozzátette: "lehetetlenség mindenkit befogadni, helyre kell állítani a határok védelmét". Megjegyezte, hogy tavaly több mint 181 ezren érkeztek Olaszországba, majdnem kivétel nélkül mind Líbiából indultak el, de líbiai szinte egyáltalán nem volt közöttük. "Többségük jobb életkörülmények reményében érkezett, de aki háború vagy éhínség elől menekül, annak joga van a menekültstátusra, a többieket haza kell toloncolni" - jelentette ki. Marco Minniti szerint a magyar kormány migránspolitikája "ártalmas és ellentétes az európai elvekkel", de hozzátette, hogy Olaszország sem fogadhat már be mindenkit mindenféle befogadási kritérium nélkül, aki illegálisan köt ki az ország partjain. "A nemzeti szuverenitás legfőbb feltétele az országhatárok ellenőrzése" - tette hozzá.

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.07.

 

Legközelebb Kisvárdán, Nyíregyházán és Fehérgyarmaton is jelentkezhetnek határvadásznak vagy kaphatnak bővebb információt a képzéssel kapcsolatban az érdeklődők – ezeken a helyszíneken toboroznak ugyanis a rendőrség emberei. 2017. március 10-én 13-16 óráig a kisvárdai Tesco áruházban 2017. március 11-én 9-11 óráig a nyíregyházi Korzó bevásárlóközpontban, 2017. március 11-én 12-14 óráig a nyíregyházi Nyír Plaza bevásárlóközpontban, 2017. március 11-én 9-13 óráig Fehérgyarmat főterén. Bővebb tájékoztatás, valamint letölthető formátumban jelentkezési lap, és hozzá kapcsolódó dokumentumok a rendőrség honlapján érhetőek el.

Halálra gázolt egy embert a vonat a nyírbátori vasútállomásnál hétfő este - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t. Kavalecz Imre közleményében azt írta: egy Debrecenből Mátészalkára tartó vonat gázolt. A hatósági intézkedések ideje alatt Nyírgelse és Nyírbátor között vonatpótló autóbuszok jártak. A vonatközlekedés éjjel 11 óra körül állt helyre.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai 2017. március 6-án az ittas járművezetők kiszűrése és a közlekedési balesetek megelőzése érdekében alkohol-szondáztatás, úgynevezett „Finn módszeres” ellenőrzést végeztek Nyíregyházán, Gávavencsellőn és Tiszabercelen. A rendőrök a nap folyamán 232 gépkocsivezetőt ellenőriztek, de egyiküknél sem merült fel az ittasság gyanúja. A balesetek számának csökkentése érdekében a közlekedők a megye útjain a közeljövőben is számíthatnak hasonló jellegű ellenőrzésekre.

Ezentúl pihenéssel telhet Nagypéntek - Az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét. A Ház a munka törvénykönyve mellett további négy jogszabályban rögzítette az új munkaszüneti napot, amellyel Magyarországon tizenegy olyan munkaszüneti nap lett, amelyek hétköznapra esnek, illetve eshetnek. Január 1-je, március 15-e, nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20-a, október 23., november 1-je, december 25-e és 26-a. A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, amelyen a keresztények Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeznek meg - emlékeztetnek az előterjesztők indítványukban, hozzátéve, a munkaszüneti nap nagypéntek méltó megünneplését segíti elő. Orbán Viktor miniszterelnök 2016 októberében, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén jelentette be, hogy munkaszüneti nappá kívánják tenni nagypénteket.

A jogi határzárat szigorító módosításokat fogadott el kedden az Országgyűlés a kormány javaslatára. Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését 138 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A parlament kiegészítette a menedékjogi törvényt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó eljárási szabályokkal. Így ilyen időszakban menedékjogi kérelmet alapesetben a menekültügyi hatóság előtt személyesen, kizárólag a határon lévő tranzitzónában lehet benyújtani, a menedékkérőnek pedig a kérelme jogerős elbírálásáig ott kell várakoznia.

Az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátó intézményekben is működik a kanyaró-figyelőszolgálat Csongrád megyében - tájékoztatta a megyei kormányhivatal sajtószolgálata kedden az MTI-t. A közlemény szerint a makói kórházban hétfőn a betegekkel közvetlenül érintkező dolgozóknál elkezdték az oltások beadását. Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa hétfőn budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a makói kórházzal összefüggésben 12 embernél merült fel a kanyarógyanú, kilenc esetben a laboratóriumi vizsgálat igazolta a betegséget. Egy esetben folyamatban vannak a laboratóriumi vizsgálatok, és két minta hétfőn érkezett meg az OEK-be, ahol azonnal megkezdték azok vizsgálatát. A kanyaró szempontjából leginkább veszélyeztetettek a betegellátás első vonalában dolgozók, hiszen esetükben jelentősen magasabb annak a kockázata, hogy fertőző pácienssel találkozzanak. Veszélyeztetettek még a 15 hónaposnál fiatalabb, védőoltásban még nem részesült gyerekek, valamint a betegséget át nem vészelt, beoltatlan emberek és az immunhiányos betegek. Az 1969 után, de 1989 előtt születettek között előfordulhat, hogy valaki csak egy oltást kapott, náluk az immunitás szintje az évek múlásával csökkenni kezdhet. Ilyen esetekben megtörténhet, hogy oltás ellenére fertőz a kanyaró.

Összesen negyedmilliárd forintot kell visszafizetniük a szabálytalanul működő közfoglalkoztatóknak - írta a Belügyminisztérium (BM) tavalyi hatósági ellenőrzéseket összegző beszámolójára hivatkozva a Magyar Nemzet keddi számában. Az ellenőrzések során súlyos szerződésszegést harminc közfoglalkoztatónál tártak fel, hatra rendbírságot szabtak ki, tizenkét esetben feljelentést tettek. A szerződést szegő közfoglalkoztató gyakran önkormányzat, amely a támogatás visszafizetésére részletfizetést kér, de az sem ritka, hogy nem tud fizetni – írta a lap. A legtöbb szabálytalanságot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közfoglalkoztatók követték el, nekik kell a teljes összes több mint felét, 145 millió forintot visszafizetni. Ugyanakkor nyolc megyében nem tapasztaltak szabályszegést. A Magyar Nemzet cikke szerint a feltárt szabálytalanságok között volt olyan eset, hogy miközben az önkormányzat paprikaültetvényén kellett volna dolgozniuk a közmunkásoknak, az ellenőrök egy önkormányzattal szerződött vállalkozó földjén bukkantak rájuk. Tavaly a közfoglalkoztatással kapcsolatban összesen 255 panasz érkezett a hivatalokhoz, de 71 százalékuk megalapozatlan volt a tárca összesítése szerint.

Összefogtak a keleti blokk országai az EU-ban a multik gyengébb minőségű élelmiszerei ellen - nyilatkozta Fazekas Sándor agrárminiszter a Magyar Idők keddi számában. Magyarország és Szlovákia közös előterjesztéséhez számos tagállam csatlakozott, az élelmiszerek azonos minőségének biztosítása mellett állt ki Csehország, Románia, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, és Görögország. E tagállamok elfogadhatatlannak tartják, hogy hátrányos megkülönböztetés érvényesül az élelmiszerpiacon, a nagy élelmiszer-feldolgozók ebbe a régióba gyengébb minőségű árut szállítanak, és ezért sürgetik az Európai Bizottság hatékony fellépését. Ne csak az uborka görbületét és a tyúkketrec nagyságát szabályozza az unió! Elfogadhatatlan, hogy a jobb minőségű termékek a nyugati piacra kerülnek, míg a silányabbak a keleti blokk országaiba – mondta Fazekas Sándor. A miniszter üdvözölte, hogy a fogyasztóvédelemért felelős európai uniós biztos a régiós álláspont mellé állt. Ugyanakkor a miniszter szerint nem megoldás a biztos javaslata, mely elsősorban fogyasztóvédelmi eszközöket tartalmaz, hiszen azokkal csupán egy-egy konkrét termék kapcsán lehet fellépni. Jelen helyzetben átfogó szabályozás kidolgozására van szükség, amely előírja, hogy azonos márkanév alatt forgalmazott termékeknek legyen azonos a minősége, és azt is pontosan meghatározza, miként szankcionálható az a vállalat, amelyik ügyeskedéssel és taktikázással becsapja a vásárlóit – nyilatkozta Fazekas Sándor.

Az európai biztonság- és védelempolitika elemeként, az Európa biztonságára is veszélyt jelentő migráció megállítása és ezzel összefüggésben a migráció kiinduló országainak stabilitása érdekében új, brüsszeli katonai központ létrehozása mellett döntöttek az uniós tagországok védelmi- és külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásukon hétfőn. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ülést követően arról tájékoztatott, hogy a védelmi és külügyminiszterekkel folytatott tanácskozáson megerősítették az unió egyik legjelentősebb és legeredményesebb katonai tevékenységét jelentő, Európa biztonságát is szolgáló képzési missziók munkáját a brüsszeli központ létrehozásáról szóló döntéssel. A központ a Maliban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Szomália területén tevékenykedő missziók munkáját irányítja, amelyek tanácsadói és képzési feladatokat látnak el, elsősorban önvédelemre felkészítve a katonaságot és a civil lakosságot. Az új központ 30 fős személyzettel, az EU jelenlegi, közös katonai struktúrája szerint kezdi meg munkáját – tette hozzá.

Egy holland tanulmány szerint a dió, a gyümölcsök és a hal napi fogyasztása 40 százalékkal csökkentheti a mellrák kialakulásának veszélyét. A hétfőn közzétett tanulmány szerint könnyebben megelőzhetjük az ER-negatív mellrák kialakulását, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. A World Cancer Research Fund tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a hormonkezelésre egyelőre nem reagáló rákos megbetegedés esélye 40 százalékkal lecsökkenhet, ha a veszélyeztetett nők mediterrán étrendre váltanak. Ez az étrend az olivaolaj, a hal, a gyümölcs, a dió, a zöldségek és a teljes kiőrlésű termékeket fogyasztását jelenti; ráadásul fogyasztásukkal nem csupán a mellrák kialakulását előzheti meg: a kutatók szerint a szélütés és a szívbetegségek előfordulását is drasztikus mértékben lecsökkentheti.

Erdőtűz pusztít Floridában. A lángok vészesen megközelítették a lakóházakat, ezért a hatóságok elrendelték az ott élők kitelepítését. A tűzben már egy kisebb hétvégi ház és egy lakókocsi teljesen leégett. A térségben sokan foglalkoznak állattartással, eddig 100 lovat kellett biztonságos helyre szállítani. Az oltást nehezíti, hogy szárazság van a térségben, az erős szél pedig táplálja a tüzet. Floridában az elmúlt 2 évben nem volt ilyen hatalmas erdőtűz.

DÉLI KRÓNIKA HÍREI 2017.03.03.

 

Kidőlt egy tizennyolc négyzetméteres melléképület hátsó vályogfala csütörtök reggel Nagyarban, az Arany János utcában. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók láncfűrész és kéziszerszámok segítségével a további omlásveszélyt megszüntették. Személyi sérülés nem történt. 

Március 2-án, csütörtökön a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban mutatták be a Történeti Szatmár Vármegye című művet, amely egy többrészes sorozat első kötete. A kiadvány átfogó képet ad a történeti Szatmár mindennapjairól, kultúrájáról és gazdaságáról is. A monográfia a fehérgyarmati székhelyű Kölcsey Társaság gondozásában készült dr. Takács Péter szerkesztésében. A Kölcsey Társaság titkára, Kasztovszky László rádiónknak a bemutatón azt mondta: várhatóan még az idén megjelenik a sorozat második része is. (Hang: konyv)

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Szakgimnázium közös szervezésében Nagykállóban rendeztek versenyt a rendészeti és közszolgálati képzésben tanuló középiskolás diákok részére. A megmérettetés célja a fiatal tehetségek kiválasztása mellett a rendészeti pályaorientáció, a csapatszellem, és az összetartozás érzésének erősítése volt, továbbá a régiós és az országos csapatversenyre való eredményes felkészülés. A verseny fővédnöke Dr. Illés László r. alezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője volt. A megyéből 8 tanintézmény csapata mérte össze elméleti és gyakorlati tudását, első helyen a Baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulói végeztek. KATASZTRÓFAVÉDELEM KÜLÖNDÍJban részesült a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium.

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről-évre 2-4 százalékkal növekszik - mondta Nékám Kristóf allergológus az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön hívta fel a figyelmet, hogy megkezdődött a pollenszezon. Azt írták,  a következő napokban a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja várhatóan a tüneteket okozó, közepes tartományban alakul, sőt helyenként - elsősorban a Dunántúlon és az Alföld déli részén - a magas szintet is elérheti. Nékám Kristóf azt mondta: most mivel hideg volt a tél, most több növény egyszerre virágzik. Ugyanakkor megjegyezte, a mostani pollenek csak egy hétig, tíz napig vannak a levegőben. A tavasz második felében viszont például a kőris, amely erős allergénnek is számít, hosszú ideig van a levegőben.

A határ védelmére költött összegek egészen nyilvánvalóan megtérülnek - mondta Kovács Zoltán csütörtök este az M1 aktuális csatornán. A kormányszóvivő szerint így lehet ugyanis megakadályozni, hogy sokkal többet kelljen elkölteni olyan illegális bevándorlókra, akiknek egyébként semmi joga nincs az Európai Unióban tartózkodni. Kifejtette, Németország eurómilliárdokat költ például a migránsok ellátására, oktatására és integrációjára.  Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a válsághelyzet szeptember 7-ig tartó fenntartásáról döntöttek, amire azért van szükség, mert mintegy 800 ezer ember szorult be a balkáni térségbe, akik nem tudnak visszatérni Törökországba. Lázár János azt mondta, a magyar-szerb határszakaszon - mintegy 150 kilométer hosszan - a második kerítését úgy építik, hogy azt kamerával, hőkamerával, egyéb technikai eszközökkel is lehessen őrizni. Közölte, a kerítés építésében hétszáz fogvatartott vesz részt és a mostani beruházás 38 milliárd forintos költségével 284 milliárd forintra nő a déli határszakaszon a kerítés költsége.

A MÁV-START a nyári turisztikai főszezonban gyakoribb és gyorsabb utazást biztosít a balatoni vonalakon, amelyeken több légkondicionált járművet és bicikliszállító kocsit állít forgalomba, a nemzetközi úticélok közül pedig a nyári főszezonban naponta indulnak vonatok Magyarországról Splitbe, Rijekába és Koperbe. A montenegrói Bar településre, a bulgáriai Burgaszba és Várnába pedig hetente kétszer lehet vonattal eljutni - közölte az Utazás kiállításon az újdonságait bemutató vasúttársaság csütörtökön az MTI-vel. Az egész éves nemzetközi ajánlatok közül a vasúttársaság a napi hét közvetlen vonatpárral Prágába közlekedő járatra hívta fel a figyelmet, a cseh fővárosba utazók a négy napra érvényes kirándulójegyet a vasúti utazás mellett a városi közlekedésre is használhatják. A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy egyre több a kerékpáros utas a MÁV-START vonatain, ezért a bringaszállítási lehetőségek is folyamatosan bővülnek, a Fertő tóhoz, a Balatonhoz, a Tisza-tóhoz utazók a kerékpáros túrajegyet az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, továbbra is egységesen 420 forintért vásárolhatják meg. Szlovákiába, Romániába és Szlovéniába öt euróért, míg Csehországba, Ausztriába, Németországba és Svájcba tíz euróért lehet kerékpárt szállítani a vonaton.

Bombafenyegetést kapott pénteken a németországi Gaggenau önkormányzata, amely megakadályozta, hogy a kisvárosban kampányoljon az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosítás mellett a török igazságügyi miniszter. Az n-tv hírtelevízió beszámolója szerint egy ismeretlen telefonon bejelentette a városházán, hogy pokolgépet helyezett el az épületben. A fenyegetést azzal indokolta, hogy az önkormányzat megakadályozta Bekir Bozdag igazságügyi miniszter csütörtök estére tervezett rendezvényét. A városházát kiürítették, átkutatását a rendőrség megkezdte. Michael Pfeiffer polgármester a hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nem politikai okokból vonták vissza a helyi kulturális központ használatára kiadott engedélyt a török miniszter rendezvényének szervezőitől, hanem a várt tömegből fakadó biztonsági kockázatok miatt.

Megtalálták annak a három embernek a holttestét, aki kedden tűnt el, amikor két robbanás történt a közép-szerbiai Kragujevac egyik lőszereket szétszerelő üzemében - közölte a szerb védelmi minisztérium csütörtökön. Így biztossá vált, hogy a robbanásokban négy ember meghalt, 25 pedig megsérült. A robbanás oka még mindig nem ismert. Az üzemben főként azokat a lőszereket hatástalanították és szerelték szét, amelyek a kilencvenes évek háborúi, valamint az 1999-es koszovói konfliktus után maradtak fenn.

Többéves börtönbüntetést szabtak ki nyolc iraki menekültre szilveszterkor elkövetett nemi erőszak miatt, a kilencedik vádlottat felmentették a csütörtökön Bécsben kihirdetett ítélet szerint. Az eset 2015 végén történt, amikor a vád szerint egy 28 éves német nőt kilenc iraki férfi megerőszakolt egy bécsi lakásban. A 22 és 48 év közötti férfiak kihasználták, hogy a nő ittas állapotban volt.  A gyanúsítottak közül nyolcan 9 és 13 év közötti börtönbüntetést kaptak, a legidősebb férfit felmentették. Az áldozat 25 ezer euró (mintegy 7,8 millió forint) kártérítést kapott.  Az ítélet nem jogerős, az elítéltek fellebbezni szándékoznak a döntés ellen.

1. oldal / 28

Previous Következő
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
REGGELI START (6-10 ÓRÁIG) 6-10-ig Reggeli, délelőtti zenés hírfolyamot hallhatnak, ha minket választanak a reggeli kávé mellé. Óránként a legfrissebb híreket és időjárás jelentést szolgáltatunk. A csillagok állásából megtudhatják tőlünk, mire számíthatnak a nap folyamán. Ha az autójában ülve hallgat minket, akkor bizonyára segítségére leszünk a helyi, megyei közlekedési hírekkel valamint a határhelyzetet is megpróbáljuk majd tolmácsolni a határőr parancsnokság főügyeletesének telefonhívásán keresztü...
LYUKASÓRA (10-12 ÓRÁIG) A Lyukas óra című két órás délelőtti információs magazinműsorunkat hétköznaponként 10-12 között hallhatják. A két órás, könnyed hangvételű műsorban napról-napra friss belföldi, gazdasági, bulvár, életmód, tudományos és érdekes híreket osztunk meg hallgatóinkkal. Ezen kívül alkalmanként hallgatói interaktív játék hangzik el. A műsor vezetője: Demeter Diána.
TURMIX (12-15 ÓRÁIG) 10 órától könnyed ismeretterjesztő magazinműsort hallhatnak, ha ránk hangolnak. A Turmix életmód magazinműsor alatt is a zenéé a főszerep. Ez az 5 óra sem múlhat el hírek és időjárás jelentés nélkül melyekkel óránként jelentkezünk. Hallhatnak fitnesz, szabadidő, utazás és életmódtanácsokat is. Ajánlunk hallgatóinknak különböző kulturális és egyéb programokat. Az interneten található tudományos újdonságokról is szó esik egy-egy filmújdonság bemutatása mellett. És pletykálkodun...
HÁROMTÓL- HATIG (15-18 ÓRÁIG) „Háromtól hatig” egy „könnyen emésztető” magazinműsorral jelentkezünk. Természetesen az óra legfrissebb híreit ekkor is elmondjuk a sporthírekkel és a közlekedési információkkal együtt. Az idő nagy részét a zenéléssel töltjük, de lehetőség szerint sort kerítünk stúdióbeszélgetésekre meghívott közéleti személyiségek részvételével. De ezen túlmenően érdekességeket mutatunk be a nagyvilágból. A rohanó háziasszonyoknak pedig egy rövid és gyorsan elkészíthető vacsoratippel is kedv...