Déli krónika 2018.04.12.

Munkavégzés közben belevágott egy 63 milliméter átmérőjű gázvezetékbe egy munkagép szerdán Fehérgyarmaton, a Tömöttvár utcában. A város hivatásos tűzoltói egy védősugárral biztosították a helyszínt a gázszolgáltató munkatársainak a kiérkezéséig. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat iparbiztonsági helyszíni szemlét végzett. A gerincvezeték helyreállításának az idején hetven fogyasztási helyen szünetelt átmenetileg a gázszolgáltatás. Személyi sérülés nem történt.

Halálos közlekedési baleset történt az M30-as autópályán, teljes útzár mellett helyszíneltek a rendőrök Emődnél. A police.hu rendőrségi honlap tájékoztatása szerint - az elsődleges adatok alapján - 4 óra körül egy Miskolc felé közlekedő kis tehergépkocsi hátulról nekihajtott egy kamionnak. A balesetben az ütköző jármű vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette. A rendőrség a helyszínelés és műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárta az M30-as autópálya 7. kilométerében lévő útszakaszt, a forgalmat pedig a 3-as útra, Emőd felé terelte.

A 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzésen szinte minden területen javuló eredményeket tapasztaltak a szakemberek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján. A hatóság tájékoztatott arról, hogy az egy hónapos mustra során 4715 vizsgálatot végeztek, amelyekből 88 figyelmeztetéssel, 154 pedig mintegy 13,5 millió forintnyi bírsággal zárult. A több mint 20 ezer megvizsgált élelmiszer-tételből 349-et - mintegy 9,5 tonnát - kellett kivonni a forgalomból.  A március 1-jétől április 2-ig tartó tavaszi szezonális ellenőrzést Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el. Az ellenőrzéseket a járási hivatalok és a Nébih szakemberei végezték, az akciót a Nébih koordinálta. A vizsgálatok az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területére egyaránt kiterjedtek. Ellenőrizték a hagyományosan népszerű termékeket, így a sonkákat, a tojást, a különböző édességeket és az alkoholos italokat. Nem maradhatott el a szezonális zöldség- és gyümölcsfélék vizsgálata sem, újdonságként a tojásfestékek is górcső alá kerültek. A szakemberek az idén a 2017-es ellenőrzéssel nagyságrendileg azonos számú vizsgálatot végeztek, ám 18 százalékkal kevesebb figyelmeztetés és 5 százalékkal kevesebb bírság született, mint az előző évben - emeli ki a közlemény.

Május 7-8-án tartja alakuló ülését az Országgyűlés, amely először a migrációt támogató civil szervezetek tevékenységét szabályozó Stop, Soros! törvénycsomagról és az ország jövő évi költségvetésének tervezetéről kezdi meg a vitát – tudta meg a Magyar Idők. Május 7-8-án, hétfőn és kedden tartja meg alakuló ülését az Országgyűlés. Az új összetételű parlament először a migrációt támogató civil szervezetek tevékenységét szabályozó Stop, Soros! törvénycsomagról és az ország jövő évi költségvetésének tervezetéről kezdi meg a vitát. Orbán Viktor miniszterelnök már dolgozik az új kormánystruktúrán és feladatmegosztáson, amelyhez a kormánypártok elnökségétől megkapta már a felhatalmazást, és amelyet a parlament elé terjeszt majd annak megalakulása után. Jelentős változások, módosítások várhatók, nagy részben új emberekkel, részben új struktúrákkal készül kabinetet alakítani a kormányfő.

Új kormányzás lesz, jelentős részben új struktúrával és részben új szereplőkkel, hiszen választ kell adni a migráció és a nemzeti szuverenitás megvédésének kihívásaira - nyilatkozta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal az M1-en elmondta: a miniszterelnök már dolgozik az új feladatmegosztáson, amelyhez megkapta a felhatalmazást a kormánypártok elnökségétől.

A pártok megkapták a szavazóköri jegyzőkönyveket - közölte az InfoRádióban a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona elmondta: 16 óráig tekinthették meg a választópolgárok és a pártok a helyi választási irodák szavazóköri jegyzőkönyveit. A beszkennelt dokumentumokat pedig a pártok össze tudják hasonlítani a nemzeti választási rendszerben közölt előzetes eredményekkel, illetve saját delegáltjaik helyi jegyzőkönyveivel. Az MSZP elnöke, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik is jelezte nyilvánossá teszi a jegyzőkönyveket. Pálffy Ilona korábban szólt arról is, hogy az ellenzéki pártok mintegy 16 ezer delegáltat küldtek a választási bizottságokba.

A választási törvény szerint a politikai plakátokat a szavazást követő harminc napon belül azoknak kell leszedniük, akik kirakták, vagy akiknek érdekében kirakták - mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke. A kint maradt hirdetéseket az önkormányzatoknak kell összeszedniük, és ennek költségét kifizettethetik a pártokkal, illetve a jelöltekkel, de ezt nem szívesen vállalják magukra a helyhatóságok – tette hozzá Tóth János. "Vannak olyan plakátok, amelyeknek az eltávolítását nem is merjük vállalni, mert olyan értéket képvisel a berendezés, amelyre kirakták, hogy sérülés esetén vita tárgya lehetne, hogy ki viseli a felelősséget" - mondta Tóth János. A jegyzők szövetségének vezetője szerint nem az óriásplakátokkal, a citylightokkal és a villanyoszlopokon lévő, úgynevezett „elefántfülekkel" van baj, hiszen azokat a tulajdonos cégek leszedik, hanem a falragaszokkal, mert azok vagy letéphetetlenek, vagy csak úgy távolíthatók el, hogy közben megrongálják az alatta lévő felületet. Május 8. után egyébként a lakók is eltávolíthatják azokat a választási falragaszokat, amelyek zavarják őket – mondta az InfoRádióban Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.

A szmolenszki tragédiát nem a pilóták hibája, hanem egy sor szándékos, egyebek között a gép oroszországi javításakor tett intézkedés, végül a levegőben történt robbanás okozta – áll abban az időközi műszaki jelentésben, melyet szerdán hozott nyilvánosságra Varsóban a lengyel minisztériumi vizsgálóbizottság. A zárójelentés Antoni Macierewicz volt nemzetvédelmi miniszter vezette bizottság szerint megközelítőleg egy év múlva várható. A jelentés szerint a gép bal szárnya a szmolenszki repülőtér előtt mintegy 900 méterrel felrobbant, és még a föld felett robbant fel a gép törzse is, így nem egy nyírfával való ütközéskor rongálódott meg, ami az orosz vizsgálóbizottság 2011-es jelentése szerint a katasztrófát okozta. A Macierewicz-bizottság szerint a katasztrófát „egy sor tudatos lépés” okozta, köztük felsorolja a gép oroszországi javítását, a lengyel küldöttség útja megszervezésének a módját, a gép „tudatosan téves irányítását” az orosz légi forgalmi irányítók részéről, majd a gép meghibásodásait és felrobbanását.

Vissza